Februárban derülnek ki fontos részletek

315

Ferenc pápa június 1-jei történelmi csíksomlyói látogatásáig még öt hónap van hátra, ám az előkészületek fontosságának tükrében ez rövid időnek számít. Amint Szőcs Csabától, az esemény szóvivőjének munkatársától megtudtuk: a biztonsági intézkedések miatt nem jelentik be a katolikus egyházfő pontos útvonalát.

Közeledik a rangos esemény napja. Elkezdődtek az előkészületek Fotó: Catholic-ew.org.uk

Mint ismeretes, a Szentatya a pünkösdi búcsút megelőző hétvégén látogatja meg Csíksomlyót, ezzel együtt az erdélyi magyar katolikus közösséget. A történelmi esemény apropóján Jakubinyi György érsek a napokban közzétett felhívásában fogadalmi búcsúnak nyilvánította a pápai látogatást. E szerint mindazok, akik részt vesznek a katolikus egyházfő által celebrált szentmisén, eleget tehetnek az ősök fogadalmának.
A történelmi eseményig még öt hónap van hátra, ám ez nem is olyan sok idő. Amint az esemény sajtóreferensének, Oláh Zoltánnak megbízásából a lapunknak nyilatkozó Szőcs Csabától megtudtuk: a biztonsági intézkedések miatt nem jelentik majd be a katolikus egyházfő minden útvonalát.
– Ilyen helyzetben teljesen érthető az, hogy nem lesz nyilvános a Szentatya minden lépése. Még elég korai lenne konkrétumokról beszélni, hiszen alig pár hete vált biztossá Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Egyelőre annyit tudunk, hogy az egyházfő helikopterrel érkezik majd, és a pápamobilon felmegy a Nyeregben, de az még nem világos, hogy pontosan hogy zajlik majd mindez. Felmerült annak is a kérdése, hogy nem a Hármashalom-oltárnál lesz a szentmise, de ez majd februárban derül ki – közölte Szőcs Csaba atya, megjegyezve: a ferencesek teszik majd közzé az információ­kat az esetleges új, lebontható oltár építésével kapcsolatban.
Borboly Csaba megyeelnök tegnap arról számolt be, hogy igyekeznek biztosítani a szervezéshez szükséges anyagi forrásokat. Kiemelte: akár 1 millió lejt is elkülönítenek a költségvetésből a pápai látogatás miatt.
– Már elkezdtük az egyeztetéseket. Székelyföldben gondolkodva szeretnénk lebonyolítani ezt az eseményt, amelyre körülbelül egymillió zarándokot várunk. Jó házigazdaként kell vendégül lássuk a pápai küldöttséget és a zarándokokat is – fogalmazott Borboly Csaba, megjegyezve: arra törekednek, hogy a két ünnep közötti héten tartalmas program várja a messziről érkezőket. A megyeelnök arra is kitért: nem titkolt szándékuk a zarándokok családoknál való elszállásolása.
Mint ismeretes, a Szentatya nagyjából öt órát tölt Csíksom­lyón, ahol a 11 óra 45 perckor kezdődő szentmisét olasz nyelven celebrálja. A prédikációt magyar nyelrve fordítják, a román szöveg mobiltelefonos alkalmazással lesz követhető.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek