2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Fázunk

Sárgára, narancssárgára váltott a térkép néhány napja, de ezúttal nem kánikulára, hanem hidegre figyelmeztettek a meteorológusok. Riasztás van érvényben, ezért riogat a média. Vannak, akik tovább látnak a leheletüknél és a globális felmelegedés egyenes következményét érzik a sarki hidegben. Mások azt is tudni vélik innen a Kárpát-kanyarból, hogy mindenért a Golf-áramlat gyengélkedése a felelős, a szakemberek pedig próbálják megértetni, hogy mediterrán ciklon mozgása csavarja be a sarki hideget mihozzánk és még a tőlünk délebbiekhez is.
A pezsgős, búékos képeslapok helyét most az önkéntes időjárás-jelentők posztjai és képei váltották fel. A mínuszokra hajtunk, megosztjuk, kinél mit mutat a kütyü bent, kint, kint-bent, bent-kint.
A hétvégén, még a riasztások előtt, meteorológiai jelentések nélkül is hallani lehetett, hogy jön a hideg. Csak ki kellett menni, és hallani lehetett, ahogy a szomszédokban mindenütt fáztak az emberek. Ahogy a szalmakalapnak, úgy a fázásnak is megvan az ideje. Télen. Amúgy nálunk kéznél van a fázás, s ebből olyan is van, ami mellett többször meg is lehet fázni, s többször meg is lehet melegedni. Favágásnál, fahordásnál, favásárlásnál az ember minden előrejelzésnél előrelátóbb kell legyen, mert ha elszámolja magát, könnyen ráfázhat.
Úgy tűnik, faár tekintetében az utóbbi időben egyre jobban ráfázunk. Visszaemlékszem azokra az időkre, amikor még a földgáz bevezetéséről és bevezetésével kampányoltak mifelénk. Ekkor hallottam többször azt a mondatot, hogy „csak a lopott fa olcsóbb a gáznál”. Azóta már több fűtésidény eltelt, és a napokban azt olvasom egy portál összeállításában, hogy az elmúlt évben olyan mértékben emelkedett a fa ára, hogy „most már drágább fával fűteni, mint gázzal”. Ugyanitt olvastam azt is, hogy városon ma már luxusnak számít a fafűtés. A több forrást is idéző összeállítás pedig igen pontosan rámutat arra, hogy mi minden vezetett az országosan kialakult tűzifakrízishez. 2015 augusztusában A zsebünket égeti a tűzifa ára címmel lapunkban is közöltünk összeállítást fás témában, amiben a tűzifa drasztikus áremelkedésére világítottunk rá. Akkor voltak, akik úgy vélekedtek, hogy a témának nagyobb a füstje… Fázás közben talán az ember érzékenyebb, fogékonyabb a fás és tüzelős cikkekre, talán azzal is magyarázható, hogy egy, a finn fűtési technológiát, technikát bemutató írás került a kezemben szintén a lapunkból. Kollégánk finnországi tapasztalatait osztotta meg a székelyföldi olvasókkal. Van mit tanulni ebben a témában az északiaktól, ha nem akarunk egyre jobban ráfázni a saját fánkra. A hazai közel nyolcmillió háztartásból 3,5 milliót érint a fás téma. Ez a három és fél millió háztartás 18 millió köbméter fát tüzel el évente, ami a törvényesen kitermelhető mennyiségnek (s még egy kicsinek!) felel meg – írja a már fent is idézett forrás.
Mínusz-vadászattól ég az ország, miközben az idő­járás-jelentés lett a vezető hír, téma. Fázás közben lehet, könnyebben megértenék mások is, hogy itt mindig így van télen. Mi nemcsak riasztáskor kell befűtsünk. Nálunk most sem zártak be az iskolák, óvodák. Úgy tűnik, csak mi élvezzük ennyire a hideget, itt az ország közepén. Ja, tényleg, mi pingvinek vagyunk s bírjuk a hideget, nemcsak sárga vagy narancssárga riasztáskor. Pingvinként sok mindent kibír az ember. Farsang van, s lehet, ideje lenne jelmezt váltani.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb