Fazakas Erik bajnok

Egy fordulóval a vége előtt

582

Nyárádmagyarós adott otthont a hétvégén a hazai másodosztályú autós hegyi gyorsulási bajnokság utolsó előtti fordulójának. A futamot követően eldőlt a junior kategóriában a bajnoki cím, amelyet Fazakas Erik Zsolt nyert meg Csató Rolandot megelőzve, ám a két csíki pilóta még harcol az A1-es kategóriában. Az utolsó fordulónak Gyergyóditró ad otthont tíz nap múlva.

Fazakas Erik Zsolt megnyerte a junior korosztályt

Megnyerte a hazai másodosztályú autós hegyi gyorsulási bajnokság junior kategóriáját Fazakas Zsolt Erik, miután a vasárnap Nyárádmagyaróson tartott futamon nyerni tudott. Fazakas vetélytársa Csató Roland volt, aki a juniorok között a második helyen zárja a pontvadászatot, ám a két csíki pilóta még harcol az A1-es kategóriában a bajnoki címért. Itt érdekesen is alakulhat a helyzet az utolsó fordulóban, ugyanis pontegyenlőség is kialakulhat, ebben az esetben viszont Fazakast ebben a kategóriában is megkoronázzák. Összetettben Háromszékre került a bajnoki cím.
Nyárádmagyaróson vasárnap tizenöt pilóta állt rajthoz. Összetettben a háromszéki Zölde Adorján (Seat Ibiza Cupra) győzött és ezzel egy fordulóval a pontvadászat vége előtt bebiztosította bajnoki címét. Fazakas Erik Zsolt a negyedik, Csató Roland a hetedik, Szabó Botond pedig a tizenharmadik helyen zárt.
Az A1-es és a junior kategóriát Fazakas Erik Zsolt nyerte Csató Roland előtt, az A2-es kategóriában Szabó Botond az ötödik lett, Zölde Adorján pedig az A3 kategóriában is az első helyen zárt.

Csíki bajnok
Összetettben harminchét pilóta indult a bajnokságban, közülük huszonkilencnek sikerült pontot szereznie. Zölde Adorján megnyerte a bajnokságot, a második helyért még Orha Cla­udiu és a sepsiszentgyörgyi Bedő Barna harcol, utóbbi hátránya mindössze négy pont. A csíkiak közül Fazakas Erik Zsolt a hatodik, Csató Roland a hetedik, Szabó Botond a tizedik, míg a gyergyószentmiklósi Bilibók Cson­gor Géza – aki csak egy futamon indult – a huszonegyedik.
A junior kategóriában Fazakas Erik Zsolt a csúcsra jutott nyárád­magyarósi győzelmét követően, a pontvadászatban végig Csató Roland volt a friss bajnok ellenfele. A Richy Racing Team két pilótája viszont nem zárta le teljesen az egymás ellen folytatott csatát, hiszen az A1 kategóriában is ketten vívnak a bajnoki címért. Itt viszont érdekes helyzet alakulhat ki.
A bajnoki kiírás szerint a másodosztályú futamokon a legjobb hat eredményt veszik alapul, és amennyiben a pilóta indult az első osztállyal közösen szervezett futamon is, egy eredményt ugyan beszámítanak, ám akkor a másodosztályú viadalok közül csak az öt legjobb helyezést számítják a pontvadászatban. Egy fordulóval a bajnokság vége előtt Fazakasnak 116, Csatónak pedig 109 pontja van. Amennyiben az utolsó fordulóban lesz legalább öt induló a kategóriában, úgy teljes pontokat osztanak. Ha Csató nyer és Fazakas a második, úgy mindkét pilótának 119 pontja lesz (a mínuszolások miatt), viszont győzelmek tekintetében Fazakas áll jobban és ő nyeri a bajnokságot. Csató akkor lehet bajnok, ha nyer, Fazakas pedig nem végez a harmadiknál jobb helyen.
Az A2 kategóriában a temesvári Marticsek Zoltán már korábban megnyerte a bajnokságot, az A3-ban pedig Zölde Adorján lett az első, így az utolsó fordulóban gyakorlatilag a két Richy Racing Team-es, Fazakas és Csató harca marad a végső sikerért.
A 2018-as hazai másodosztályú autós hegyi gyorsulási bajnokság utolsó futamát Gyergyóditróban tartják szeptember 30-án. Érdekesség, hogy a pontvadászat kilenc különálló futamából ötnek adott otthont Hargita megye, a bajnokság Csíkszentkirályon kezdődött, a Szent Anna-tónál folytatódott, az ötödik és hatodik futamnak pedig Gyergyóditró volt a helyszíne és itt lesz az idényzáró is.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek