Fatelepet létesít az önkormányzat

Tűzifa rászorulóknak

353

Tűzifát kínálna eladásra a gyer­gyó­szentmiklósi önkormányzat, hogy a falopást visszaszorítsa, és segítséget nyújtson a lakosságnak, hogy civilizált körülmények között szerezhesse be a téli tüzelőt. Felmérték a lakosság igényeit e téren, s a jogosultságra vonatkozó szabályzatot is elfogadták.

Lehetővé teszi az erdészeti törvény, hogy az önkormányzatok fatelepeken kínáljanak eladásra fát a lakosságnak, a gyergyószentmiklósi önkormányzat is fatelep létrehozásával segítené a városlakókat, hiszen sok családnak okoz nehézséget a téli tüzelő beszerzése – erről még tavaly ősszel számolt be Nagy Zoltán polgármester.
Az elmúlt év végén felmérték az igényeket, és kiderült, nyolcezer köbméter tűzifát vásárolnának meg a lakosok. Ennyi kérésnek egyelőre nem tud eleget tenni a városvezetés, így idén elsősorban a rászorulóknak adnak el fát.
Nemrég tanácsülésen fogadták el a szabályzatot, valamint a pontozási rendszert, amely alapján jogosultak lesznek az igénylők. E szerint előnyt élveznek például az egyedül élő idősek, kisnyugdíjasok, sérült személyt gondozók.
Akik már az igényfelméréskor benyújtották kérésüket, hamarosan igazoló okiratokat kell még eljuttassanak a polgármesteri hivatalba. A pontrendszer alapján összeállítják a jogosultak névsorát, akiknek öt nap áll majd a rendelkezésre, hogy kifizessék a fát, s újabb öt nap, hogy elszállítsák azt. Egy család évente legtöbb 5 köbméter fenyőfát vásárolhat.
A pontos árat nem lehet még tudni, de a polgármester korábban azt mondta, megfizethető lesz, hiszen nem a nyereségszerzés a cél, hanem a lakosság segítése. Egyelőre a város erdeiből 470 köbméter fát termelnek ki, ebből fognak tűzifát árusítani, s tervezik, hogy a későbbiekben a további kitermelésekből származó tűzifát is eladják. A fatelep pontos helyét még nem közölte a városvezetés, annyi biztos, hogy jól megközelíthető, őrzött területen lesz.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.