Fát ültettek az elfogadás jegyében

Figyelemfelkeltő akció Csíkszeredában

281

A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ sérüléssel élő fiataljai és munkatársai tizedik alkalommal szervezték meg a Mindannyian mások vagyunk! elnevezésű figyelemfelkeltő akciót Csíkszeredában. A társadalmi érzékenyítést szolgáló program során idén először fát is ültettek, hangsúlyozva a törődés, egymásra figyelés fontosságát.

Remélik, hogy gyökeret ereszt. A törődés, egymásra figyelés fája Fotó: László F. Csaba

Sérültek bőrébe bújhattak azok az érdeklődők, akik a Csíki Székely Múzeum előtti Vár tér előtt haladtak el tegnap délután. A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ ugyanis idén is megszervezte Mindannyian mások vagyunk! elnevezésű figyelemfelkeltő akciót a megyeszékhelyen.
A program során különböző „szigetekre” látogathattak a jelenlévők, akik kipróbálhatták a kerekes székes akadálypályát, megismerhették a siketek jelnyelvének alapvető szabályait, sőt azt is megtapasztalhatták, hogy milyen a fontos érzékszervek nélküli tájékozódás. A rendhagyó esemény tizedik születésnapja alkalmából fát is ültettek a Caritas munkatársai, ezáltal is hangsúlyozva az odafigyelés fontosságát.

Hompoth Hanna, a csíki régió szociális ágazatának vezetője úgy fogalmazott: a Szent Ágoston-fa azt jelképezi, hogy szívből jövő ápolással és törődéssel fejlődést lehet elérni az emberek életében. Ez az üzenet pedig különösen fontos a fogyatékkal élők szempontjából – vallja.
– Tíz, tizenöt éve nem sok esélyük volt a sérülteknek a megmutatkozásra, s emiatt az emberek úgy gondolhatták, hogy a fogyatékosság privát probléma. Mára már változott a helyzet, a különböző érzékenyítő rendezvények során bárki találkozhat az érintett személyekkel, és megtapasztalhatja, milyen érzés az ő cipőjükben járni – jelentette ki Hompoth Hanna, aki arról is beszélt, hogy a gyermekek megszólítását tartják a legfőbb feladatnak ilyen szempontból.

Mint mondta, az előítéletek csak később alakulnak ki az emberekben, épp emiatt kulcsfontosságú, hogy a fiatalabb generáció valódi tapasztalatokat szerezzen a sérültekkel kapcsolatban.


– Azt szeretnénk, ha a kicsik nem félnének a másságtól és érdeklődnének a fogyatékkal élők sorsa iránt. Csíkszeredában például úgy látom, hogy nyitottak és segítőkészek az emberek, sokan eljönnek, hogy a sérültekkel találkozzanak – jegyezte meg az ágazati vezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a pedagógusok is fontosnak tartják, hogy a diákjaik részt vegyenek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek