Farsangtemetés

Télűző hagyományok

265

Gyergyószentmiklóson és a környező településeken is megtartják a farsangtemetést a következő napokban. Van, ahol vasárnap, máshol kedden temetik a telet.

Gyergyószentmiklóson már ma elkezdődik a farsangzáró mulatság. Este hat órától jelmezes táncházba várják a gyerekeket a művelődési ház stúdiótermébe, ugyanoda hívják a felnőtteket is 20 órától. A belépés ingyenes. A hagyományos farsangtemető ceremóniát idén is a népművészeti alkotóház udvarán tartják vasárnap. A nagymisét követően indul a felvonulás a Szent Miklós-templomtól a főtéren át az alkotóházig. Délben a Batthyány Ignác Technikai Kollégium diákjai mutatják be Cibere vajda és Konc király harcát, azaz a böjt és a farsang jelképes párviadalát bemutató dramatikus játékot. Az érdeklődőket meleg teával, fánkkal és jó hangulattal várják.
Gyergyószárhegyen hagyományosan bőgőtemetést tartanak, a szokást a 90-es évek elején elevenítették fel, s azóta minden évben megtartják. Fejér Kinga, a polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, a térségben egyedi a szárhegyi bőgőtemetés, viszont a Kárpát-medence több más településén is él ez a szokás, a zenétől, mulatozástól való búcsúzást jelképezi a hangszer eltemetése. Húshagyókedden 17 órától kezdődik az esemény a polgármesteri hivatal előtti téren. Azt követően pedig táncházra várják előbb a gyerekeket, majd később a felnőtteket is. A szóvivő hozzáfűzte, már hétvégén búcsúztatják a farsangot a szárhegyi hagyományőrzők, ugyanis részt vesznek szombaton a Hargita megyei farsangtemetésen Csíkszentdomokoson. Amellett, hogy bemutatják a település farsangi szokásait, ötleteket gyűjtenek majd, ugyanis jövőre Gyergyószárhegy lesz a megyei farsangtemetés helyszíne.
Gyergyóditróban is elbúcsúztatják a farsangot, a helyi hagyományőrző csoport vasárnap 14 órától szervez farsangi felvonulást. A felszegi Csiby Andor Iskola elől indul a zajos menet, és a helyi művelődési ház melletti parkolóig vonulnak majd. Gyergyóremetén kedden 15 órakor tartják a farsangtemetést, a központon lesz a bábuégetés, azt megelőzően pedig a környező utcákat járják végig a jelmezes hagyományőrzők. Gyergyóújfaluban a hagyománynak megfelelően vasárnap délelőtt búcsúztatják a telet a farsangtemető ünnepséggel, fél tízkor a helyi művelődési ház udvarán gyülekeznek, majd onnan indul a felvonulás. A farsangtemetés Gyergyócsomafalván és Gyergyóalfaluban sem marad el.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek