Farsangolás az értelmi fogyatékkal élők napközijében

60

Egyesek azért izgultak, hogy a verset el tudják-e mondani, mások azért aggódtak, hogy a jelmezük jól áll-e, néhányan pedig csak azért, mert a többiek is izgultak – a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesület által működtetett napközi otthon értelmi fogyatékkal élő gyermekei és fiataljai – latolgatva, ki minek öltözzön, majd saját kezűleg készítve el az álarcokat – már hetek óta készültek a farsangra. Ami annak rendje és módja szerint a múlt hét elején le is zajlott: sok mókával, kacagással, pappal, orvossal, pásztorral, pandával, még varázslóval is, és persze az udvaron elégetett bábuval – épp úgy, mint máshol. Az egyesület vezetője, Csata Kinga lapunknak megjegyezte: az esemény több szempontból is fontos a gyermekeknek.
– A hagyományokat ugyanúgy őrizzük, mint ahogy a többségi iskolákban teszik, az álarcok elkészítése közben a kézügyességük is fejlődhet, de a legfontosabb, hogy a játék öröme igazi közösségi élményt jelent számukra – mutatott rá.
Az otthonban jelenleg – 45 gyermekkel és fiatallal – három speciális osztály működik értelmi szint szerint alakított csoportokkal. Az elmúlt három hónapban hat új gyermek érkezett, ami Csata Kinga szerint abból a szempontból nagy eredmény, hogy a szülők egyre inkább elfogadják gyermekük helyzetét, és megteszik a szükséges lépéseket.

gyergyo_ertelmifogyatekos_01_SZ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek