Farsangban Móka: Eltáncolják Tamási Áron Énekes madarát

280

Az Udvarhely Néptáncműhely próbáján jártunk: javában készül az új előadás, amelyet csütörtökön láthat először a nagyérdemű. A Móka vidámabb hangot üt meg, mint a korábbi, komolyabb témájú produkciók, a székelyudvarhelyi hivatásos együttes ismét Könczei Árpáddal dolgozott.

Készül a Móka. Betekintés a próbafolyamatba

Látványos produkció készül. Magas színvonal

Éppen Mókát mártogatták a kútba, amikor a Művelődési Ház nagytermébe léptünk, a darab végkifejletébe tekinthettünk bele. Erőteljes hangulat áradt a színpadról, az egykori székely falu kicsit misztikus, kicsit pajzán, kicsit humoros, kicsit groteszk képét egymást erősítve fejezte ki az élőzene, a táncmozdulatok és a díszlet. Majd belibegett kicsi Magdó, és lassan véget ért a próba.
Könczei Árpád a rendezője és koreográfusa a Néptáncműhely újabb produkciójának, ez a harmadik alkalom, hogy együtt dolgozik az udvarhelyi társulat és az elismert művész – mondta Orendi István igazgató. A próbák múlt év decemberében kezdődtek el, az előkészületekben Könczei Balázs Gyöngyi díszlet- és jelmeztervezővel, illetve Szabó Janka dramaturggal dolgozik együtt.
Tamási Áron székely népi játékát igazán avatott művész állítja színpadra, hiszen Könczei Árpádnak ez a tizenharmadik Tamási-rendezése. A Móka címmel futó előadás alapja tehát az Énekes madár, Móka és kicsi Magdó bimbódzó szerelmének történetét táncban, kevés szöveggel elevenítik meg a színpadon. A zenéért a Kedves Zenekar felel. Farsangban vagyunk, annak idején ez volt az udvarlás, mulatozás és a lakodalmak ideje, maga a darab címe is a jókedvre utal – jelezte Könczei Árpád, bár megjegyezte, hogy a vígjáték egy ponton átmegy tragédiába, majd az utolsó jelenetek feloldják a hangulatot.
Szerdán lesz egy nyilvános főpróba, a bő egyórás előadás premierje pedig február 20-án, csütörtökön 19 órától kezdődik. Pénteken is meg lehet még nézni, aztán a következő héten máris turnéra viszi a Mókát az Udvarhely Nép­táncműhely: Csíkszeredában, Ba­róton és Kézdivásárhelyen is bemutatják.
Könczei Árpád a beszélgetés végén még megjegyezte: bár viszonylag kis tánccsoport a Nép­táncműhely, de mára már magas színvonalat képvisel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek