Farkaslaki csapat nyert

II. Kürtőskalács Édes-ízek fesztivál

49

Az elmúlt hétvégén zajlott Sepsiszentgyörgyön a II. Kürtőskalács Édes-ízek Fesztivál, amelynek keretében 17 csapat mérte össze tudását. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet végül a farkaslaki Kovács Kalács vállalkozás zsebelte be. Az elismerésről Kovács István ügyvezető nyilatkozott a Hargita Népének, kiemelve: pozitív visszajelzésként tekint a zsűri döntésére, amely sokat jelent a cég számára.

Külsőségeiben is csábító volt a kürtős rendezvény

Kürtőskalács illata lepte el a hétvégén Sepsiszentgyörgyöt, ahol második alkalommal szervezték meg az Édes- ízek Fesztivált. A rendezvényre 17 csapat nevezett be azzal a céllal, hogy lenyűgözze a szigorú zsűrit, és megszerezze az első díjat.
A kétnapos program során hagyományos és újragondolt kürtőskalácsokat is készítettek a résztvevők, akik közül végül a farkaslaki Kovács Kalács vállalkozás bizonyult a legjobbnak. Kovács István ügyvezető lapunknak nyilatkozva kiemelte: elismerésként tekint a zsűri döntésére, és minden létező platformon feltünteti majd az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet.
– Egészséges versenyben győztünk! Tavaly harmadikok lettünk, és most nagyon büszkék vagyunk a végeredményre. Voltak, akiknek nem tetszett a zsűri döntése, de ez hozzátartozik az ilyen eseményekhez. A bírák vakon kóstoltak, nem tudták, hogy melyik cég termékét pontozzák – részletezte Kovács István, aki tizenhárom éve alapította meg vállalkozását.
Elmondása szerint nehezen jutott be a kürtőskalács piacra, de mostanra már közel negyven alkalmazottat foglalkoztat. Megjegyezte: csapatának rutin volt az idei verseny, amelynek keretében megsütötték Erdély leghosszabb kürtősét is.
A Sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékséggel társulva 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot sütött a farkaslaki cég. A tészta szempontjából különösen fontos volt a 13-as szám, Kovács István ezzel kapcsolatban is nyilatkozott lapunknak:
– A rekordnagyságú kalácsot 13 kilogramm lisztből készítette 13 személy, akik közel 13 percig sütötték a tésztát. A cég számára különösen fontos ez a szám, számunkra nem jelent balszerencsét, hiszen a család nagy része is valamely hónap tizenharmadikán született – tudtuk meg az ügyvezetőtől.
A II. Kürtőskalács Édes-ízek fesztivál győztese egy raklap Gyer­melyi lisztet nyert, emellett egyedüli székelyföldi csapatként vehet részt a budapesti Kürtőskalács Fesztiválon. A rendezvény során előkelő helyezésben részesült a csíkszentmártoni Zolsport, a csíkszeredai Parázska és a csatószegi Star Party is.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek