Farkaslakán találkoztak a sajtmesterek

113

Farkaslakán tartották idei első, sajtmustrával egybekötött közgyűlésüket a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének tagjai. Átbeszélték a szervezet ügyeit, tagfelvételről döntöttek, vázolták az idei szakmai programokat. Kiderült, a székelyföldi sajtmestereket májusban egy magyarországi szakmai küldöttség is felkeresi.

Kóstolón a sajtmesterek. Az egyesületi tagok szakmai fejlődéséhez is hozzájárulnak a közgyűléssel egybekötött sajtmustrák Fotó: Daczó Dénes
Kóstolón a sajtmesterek. Az egyesületi tagok szakmai fejlődéséhez is hozzájárulnak a közgyűléssel egybekötött sajtmustrák Fotó: Daczó Dénes

Farkaslakán, a vendéglátó Kovács család tanyáján gyűltek össze idei első közgyűlé­sükre a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének tagjai. A Szent György-napi kikelet a sajtmestereknek a találkozáson túl egyben arra is lehetőséget adott, hogy az érlelt sajtok mellett immár a tavaszi tejből készült friss sajtkülönlegességeiket is asztalra tegyék.

Fejlődésre ösztönző sajtmusták
A közgyűlési alkalmaknak persze a sajtmustra is elmaradhatatlan része: ennek keretében a mesterek megkóstolják egymás termékeit, zsűrit alkotva szigorúan pontozzák is sajtokat, ahol pedig szükséges a bírálathoz tanács, építő javaslat is társul. A lényeg az, hogy az egyesülethez csatlakozó sajtkészítők tudásukat, alkalmazott technológiáikat folyamatosan csiszolják, bővítsék, ezáltal a kézműves sajtokat kedvelő fogyasztóknak is rendre ízletes, választékában bővebb és mind minőségibb friss és érlelt sajtokat kínáljanak. A farkaslaki találkozón tizenhétféle sajtkészítmény került bemutatásra. A kemény sajtok közül a csíkjenőfalvi Kedves Tamás, a félkemény sajtok kínálatából a gyergyótekerőpataki Bálint Attila, míg a különlegességek csoportjába sorolt tejtermékek közül a farcádi Sándor Győző joghurtja kapta a legtöbb pontot.

Házhoz jönnek az anyaországi sajtmesterek
A sajtosközösség elmúlt évi te­vékenységéről a közgyűlésen Sánduly Edit, a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke számolt be. Legfontosabb eseményként a tapasztalatcsere érdekében szervezett magyarországi szakmai tanulmányutat említette. A magyarországi sajtmesterekkel ápolt szakmai kapcsolatot idén is tovább erősítik: ennek keretében május folyamán az anyaországi sajtkészítők több Hargita megyei sajtmanufaktúrába is ellátogatnak. Ekkor a székelyföldi sajtmesterek – tudásukról számot adva – termékeikből bemutatót, kóstolót is szerveznek – derült ki a közgyűlésen. A magyarországi csoportot az a Kiss Ferenc sajtmester vezeti, aki a Hargita megyei sajtkészítőket az elmúlt években számos sajtkészítő-tanfolyamon oktatta, tanácsaival segítette. Kiss Ferenc azóta is állandó szakmai partnere a székelyföldi kézműves sajtkészítőknek.

Bővül a tagság
A múlt vasárnap lezajlott közgyűlésen az egyesületbe jelentkezett sajtkészítők tagfelvétele is napirendre került. Az eddig csak Hargita megyei sajtosokat tömörítő szakmai szervezet életében premiernek számít, hogy a sajtkészítők kézműves egyesületéhez immár Háromszékről, Csicsó Barna nyújtódi gazda is tagfelvéte­lét kérte. A tagság elnyerésének ugyanakkor minőségi feltétele is van: a jelentkezőnek, saját készítésű kézműves sajtjaival – a megfelelő pontszámot elérve – az egyesület két sajtmustráján is sikeresen kell szerepelnie. Csicsó Barna első alkalommal vett részt a bemutatón, míg Sándor Győző farcádi sajtkészítő második alkalommal tette az asztalra készítményeit a közgyűlésen rendezett értékelőn. A Székelyföldi Kézműves Sajtkészítők Egyesületének tagjai a sajtmustra eredményei alapján úgy döntöttek, Sándor Győzőt soraikba fogadják, míg a nyújtódi termelő esetében hasonló eseményre – ha sajtjaival ismét jelesre vizsgázik – a székelyföldi kézműves sajtkészítők következő hivatalos találkozóján kerülhet sor. Az egyesület következő közgyűlését egyébként júliusban tartja.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek