péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Farkaslaka nagy szülöttére emlékeztek

A jeles író 1897. szeptember 20-án született abban a faluban, amelyet aztán költői magasságokba emelt. Irodalomtörténészek mondják, hogy a faluja teremtette Tamási Áront, de legalább ugyanolyan mértékben ő alkotta meg és tette ismertté azt a Farkaslakát, azt a valóság-átértelmezést, amellyel a transzszilvanizmus szintjére emelkedhetett.

Virágok a bölcsőben. Emlékezés a bölcsőhelynél Fotók: Jakab Emil

A mostani ünnepségen elhangzott: „… tizenegy gyermek között a harmadik voltam ebben a kis házban” – idézte az írót Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egylet (TÁME) képviselője a vasárnap tartott megemlékezés alkalmával, majd így folytatta: „…ebben a kis házban tizenegy gyermek született, de most is két gyermeket kereszteltek, és három esküvőt hirdettek a közeli hetekre érvényesen e templomban, ahol annak idején a falu nagy szülöttét keresztelték… (…) Élet van ma is Farkaslakán.”

Pécsi Györgyi irodalomtörténész. Elismerés

Egyébként már szombaton megkezdődött a megemlékezéssorozat, amikor néptáncgálát tartott a tízesztendős Virgoncz Néptánccsoport, amely farkaslaki gyermekekből áll, illetve velük együtt lépett fel Lengyeltóti – a testvértelepülés – Ördöngös nevű műkedvelő együttese is.
Vasárnap fél tizenegykor kezdődött az ünnepi szentmise, amely után, délben a szülőház udvarán folytatódott a program. Átadták a Tamási Áron-díjat és a Tamási Áron Közalapítvány (TÁK, Budapest) elismeréseit. A Tamási Áron Közalapítvány nagydíját idén Pécsi Györgyi kritikus-irodalomtörténész vehette át.

A díjátadó érdekessége, hogy ez alkalommal nem Budapesten, hanem Farkaslakán, az író szülőfalujában kerülhetett sor az átadásra. Ezt a továbbiakban baráti beszélgetések követték a Kultúrcsűrben, Tamási Ágnes, az író húga egykori telkén. Jelen voltak a TÁK által támogatott érdemes farkaslaki fiatalok is, akik az író művei közléséből befolyt jogdíjakból középiskolai és egyetemi tanulmányokat támogató ösztöndíjakban részesülnek. Az ünnepség másik érdekessége, hogy ez alkalommal az író bölcsőjében helyeztek el virágokat a bölcsőhely környékén megjelent ünneplők.

Simó Márton

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb