Faőrleménnyel működő kazánt és napkollektort vásárolnak

Szépülnek az oktatási intézmények

171

A tavalyi év mozgalmas volt, hiszen számos beruházást sikerült befejezni, illetve elkezdeni, amelyet ebben az évben szeretnének folytatni. Tamás Ernő, Varság polgármestere az elmúlt év megvalósításairól számolt be.

Tamás Ernő Fotó: Nagyálmos Ildikó

A magyar kormány 95 ezer eurós támogatásának köszönhetően a Kőrösi Cso­ma Sándor Általános Iskolánál kicserélték az iskola és az óvoda elavult nyílászáróit, valamint felújították a nagyon rossz állapotban lévő iskolai mellékhelyiségeket. Az oktatási intézmények felújítását kormánypénzből folytatják, erre a célra 437 ezer eurót sikerült megpályázni. Ugyanakkor megkötötték a szerződést a nagykúti ivóvízhálózat kiépítésére, tavasz folyamán fognak hozzá a 720 ezer euró értékű munkálatokhoz. Idén az utcai világítás modernizálására is sor kerül, erre 280 ezer euró áll rendelkezésükre.
Továbbá elkezdődtek Székelyvarság rendezési tervének kivitelezési munkálatai. Átcsoportosított pénzekből községi utakat köveztek, sáncokat takarítottak, utat építettek. Tavaly elkészült a 138/b megyei útszakasz teljes körű felújítása a Víztározó–Küküllő-tanya szakaszon. Átadták a leaszfaltozott 142 számú tisztási községi utat (4 km aszfalt, 1400 m fedett sánc, 2 híd és 8 áteresz).
– Decemberben – épp jókor – érkezett meg a LEADER-pályázaton nyert, 138 ezer euró értékű erőgép, valamint egy Volkswagen Transporter haszonjármű. A gépeket elsősorban közútjainkon a hó eltakarítására, közutak, sáncok karbantartására használjuk. Amennyiben igény lenne rá, természetesen a tűzoltóság és polgárőrség rendelkezésére bocsátjuk – mondta a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy mivel nincs még költségvetés és kifogytak a tartalékalapokból, és 50 km községi utat kell megtakarítaniuk a hótól (közel 150 liter gázolaj szükségeltetik), ezért Hargita Megye Tanácsához fordul segítségért, ahonnan 5000 lej értékben kapott üzemanyagjegyet.
Hosszú, bürokratikus útvesztőket követően sikerült elkezdeni a központban lévő, 1942-ben épült régi néptanács épületének felújítását, ahol nyugdíjasklub fog majd működni. Az egykori, a „kurta magyar” világot idéző kakastollascsendőr-laktanya megérett arra, hogy a régi pompájában díszelegjen a település központjában. Elkészült a község turisztikai honlapja, www.varsagtour.ro név alatt találják meg az érdeklődők.
– Bízunk abban, hogy a közeljövőben megépül a sípálya is, amely nagyon fontos szerepet játszana a településünk fejlődésében. Amennyiben fel tudunk készülni egy ilyen beruházás befogadására, sokat gyarapodna a község gazdasága – véli a polgármester.
Elbírálás alatt van az a LEA­DER-es pályázat, amelyből egy faőrleménnyel üzemeltethető kazánt és napkollektort vásárolnának a községházának. Idén sor kerül a községháza felfrissítésére is, hiszen tíz éve nem meszeltek az épületben.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek