Fánk, pálinka, aszfalt

985

Rohamtempóban tekintette át az épülő vagy éppen építés előtt álló udvarhelyszéki megyei utakat Borboly Csaba megyei tanácselnök és a Hargita megyei önkormányzat küldöttsége hétfőn. Az egész napos terepszemlébe belefért egy hídépítési szerződés aláírása, továbbá egy kisebb meg egy nagyobb lakossági fórum is. A Hargita Népe Nagygalambfalván csatlakozott a karavánhoz, ahol aláírták a décsfalvi híd tervezési és kivitelezési szerződését.

A leányerdei út. Nehéz szakaszon nehéz munka Fotók: HMT Sajtószolgálat

A megyei önkormányzat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a megyeháza küldöttsége először a 132A jelzésű, Homoródalmást és Homoródszentmártont összekötő leányerdei úton zajló munkálatokat tekintette meg, ezt követően érkeztek meg Nagygalambfalvára, ahonnan már lapunk is végigkövette a terepszemlét.

Új híd a régi helyett
A községhez tartozó Décsfalván teljesen új híd épül a régi helyére, a 3,8 millió lej értékű beruházás terveinek elkészítésére és kivitelezésére a szebeni Prodial céggel kötött szerződést a megyei önkormányzat. A szerződést a nagygalambfalvi polgármesteri hivatal tanácstermében írták alá.
Borboly Csaba elmondta: az útépítő cégek „háborúja” – azaz az állandó fellebbezések – miatt a közbeszerzési eljárás elhúzódott, ez az oka annak, hogy a még tavaly októberben kiírt versenytárgyalás után több mint fél év telt el, amíg ténylegesen megköthették a szerződést a kivitelezővel. Az elöljáró utalt arra is, hogy a tervezett ideiglenes átkelő szomszédságában felvásárolták a területet, ami szintén akadályozta a munka elkezdését. A szerződés tartalmát ismertetve ugyanakkor elmondta: 21 nap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy elkészítse a terveket, majd további 8 hónap, hogy megépítse az új hidat.
Gyerkó Levente, a község polgármestere ugyanakkor úgy vélte, azért is legfőbb ideje volt, hogy sorra kerüljön a beruházás, mert a 137-es megyei út az egyik legforgalmasabb út, összeköti Erdély központi térségét Moldvával. Mint részletezte, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely közelsége miatt sok vállalkozás telepedett meg a környéken, ez is megnövekedett forgalmat eredményezett.
Az elöljáró ugyanakkor közölte: az 1911-ben épült régi hidat is szeretnék megőrizni és a község területén valahol elhelyeznék, ahol új rendeltetést kapna. Mihai Gheorghe, a kivitelező cég képviselője elmondta: ez lehetséges, annál is inkább, hogy szerencséjükre hiába régi a híd és kötődnek hozzá a helyiek, nem számít műemléknek, ezért lényegesen könnyebb a bontására, áthelyezésére engedélyt szerezni.

Finom a fánk, de keserű az úthelyzet
A nagygalambfalvi szerződéskötést követően a megyei önkormányzat karavánja Gagyba érkezett, ahol a mintegy 600 méternyi megyei út felújításáról egyeztetett Borboly Csaba Szentábrahám község vezetőivel és a helybeliekkel.
A túlzás nélkül kötetlennek nevezhető megbeszélésre Fazakas Levente helyi tanácsos udvarán került sor. A megyei önkormányzat vezetőinek látogatása nem érte váratlanul a helyieket, a székely vendégszeretethez kapcsolodó pozitív sztereotípiákat igazolva fánkkal, kávéval, pálinkával kínálták meg vendégeiket. A fánk különösen finom volt. Mivel készültek, így szék is akadt bőven, így a fák árnyékában kényelmesen zajlott a beszélgetés.
A megyei tanácselnök arra a kérdésre várt választ a helyiektől, hogy gyorsabban elkészülő, de kevésbé tartós útburkolatot szeretnének látni a portáik előtt – ami azonban a teherforgalom felfüggesztésével jár –, vagy inkább az időigényesebb, de tartósabb útfelújítást választják. Végül utóbbi mellett döntöttek.
Ami azonban kimondatlan maradt, de mégis szinte tapintható volt, hogy a helybeliek örültek annak, hogy a választott vezetőik törődnek velük, hajlandóak velük szóba állni.

Falugyűlés Gagyon. Eszem-iszom lobbi az aszfaltért

Küsmödön is várják az aszfaltozást
Küsmödön is érezni lehetett, hogy a helybeliek hálásak a látogatásért. A gagyi fánkokat hátrahagyva ugyanis az Etéd községhez tartozó településre látogatott a tanácselnök vezette küldöttség, ahol falugyűlést tartottak a helybeliek számottevő érdeklődésének közepette. A küsmödi kultúrotthonban Szőcs László, a község – tisztségéből nemrég felfüggesztett – polgármestere, a munkakörét átvevő Nagy Endre alpolgármester és Kolumbán Dávid megyei tanácsos is jelen voltak. Itt a 135-ös jelzésű megyei út felújítási tervét mutatták be a lakosságnak.
Borboly Csaba felhívta a helyiek figyelmét, hogy az útfelújítás áldozatokkal is jár, az új útburkolat ugyanis magasabb lesz a korábbinál, így nehezebb lesz majd felhajtani rá az alacsonyabban fekvő portáknál. Az elöljáró arra kérte a falubelieket, hogy időben jelezzék, ha a tervvel szemben vannak kifogásaik, mert most még nem késő változtatni rajta. Hozzáfűzte: a műszaki követelmények miatt sajnos nem tudják megoldani, hogy úgy módosítsák a tervet, hogy az valamennyi igénynek megfeleljen.
A terepszemle végén Kőrispatakra is eljutott a megyei önkormányzat csapata, ahol jól látható, hogy a kivitelező halad a megyei út építésével. A munkagépek csupán az ortodox pünkösd miatt nem dolgoztak éppen.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.