szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Falvakra terelt kamionforgalom: Több gyergyószéki településen veszélyessé vált a gyalogosközlekedés

Déli „csúcsforgalom” Gyergyóalfaluban

Több gyergyószéki településen megnehezítette a közlekedést az az intézkedés, amelynek értelmében Gyergyószentmiklóson felújítás miatt lezárták a teherforgalmat kiszolgáló útszakaszt. Ennek következtében a tehergépjárművek kerülő útvonalon, Tekerőpatakot, Kilyénfalvát, Újfalut, Cso­­mafalvát, Alfalut és Szárhegyet érintve közlekednek október elsejétől. A lakók aláírásgyűjtést kezdeményeztek, a helyzet orvoslását várják.

Lezárták a teherforgalmat kiszolgáló útszakaszt Gyer­gyó­szentmiklóson, ugyanis teljes felújítási munkálatok kezdődtek el a Dózsa György, a Békény és a Halászok utcában – utóbbi kettőben idén a víz- és szennyvízhálózat cseréje valósul meg a tervek szerint. A várost elkerülő út Csíkszereda irányából Tekerőpatak–Kilyénfalva–Újfalu–Csoma­fal­va–Alfalu–Szárhegy, Ma­ros­hévíz irányából pedig Szár­hegy–Alfalu–Csomafalva–Újfalu–Kilyénfalva–Tekerőpatak útvonalon (12/578 jelzésű országút, valamint a 138, 126-os megyei utak) valósulhat meg. A felsorolt települések legtöbbje nem rendelkezik egybefüggő járdával, ahol gyalog, babakocsival vagy biciklivel közlekedni lehetne: a megnövekedett autósforgalom miatt valódi kihívás a főút mentén közlekedni. A sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyó teherautókból egy tízperces séta ideje alatt átlagosan 10-12-t lehet megszámolni az érintett településeken.

Civil aláírásgyűjtés
Gyergyóalfaluban civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult, amelyben a lakók Hargita Megye Tanácsához fordulnak, tiltakozva a döntés ellen és kérve az átkelő forgalom leállítását. Az aláírásgyűjtő íven lévő indoklásban a por- és zajszennyezést, valamint az épületek szerkezetében keletkező kárt is az ide irányított teherforgalom hosszú távú következményeként említik.
A téma kapcsán Gáll Szabol­csot, valamint Márton Lász­ló Szilárdot, Gyergyóalfalu és Gyergyócsomafalva polgármestereit kérdeztük: mindketten elmondták, az intézkedést nem előzte meg semmilyen egyeztetés, nem tájékoztatták az áthaladó teherforgalomról. Mindemellett megoldást igyekeznek keresni, próbálnak segíteni a kialakult helyzeten.

Sebességkorlátozás lehet a megoldás
Márton László Szilárd elmondta: több javaslatot is megfogalmaz a napokban és kezdeményezni fog egy beszélgetést, ahol Hargita Megye Tanácsának képviselőjével, a környező települések polgármestereivel és a közlekedésrendészet képviselőivel közösen keresnének megoldást. A döntésről lakossági fórum keretében tájékoztatnák az érintetteket. Gyergyócsomafalva polgármestere elmondta: ha más lehetőség nem adódik, sebességcsökkentő elemek elhelyezésével lehetne próbálkozni, hiszen a gyorshajtás jelenti az elsődleges problémát. Hozzátette: a járdaépítésre vonatkozó közbeszerzésen többszöri meghirdetés után most sikerült kivitelező céget találni, és ha elkezdődnének tavasszal a munkálatok, a részleges forgalomkorlátozás csökkentené az áthaladó kamionok számát is.
Más műszakilag kivitelezhető megoldás nincs a forgalom elterelésére. Egy közös megbeszélés által próbálunk majd javítani a helyzeten, sebességcsökkentő elemek elhelyezésével. Én ezt a lehetőséget látom megvalósíthatónak, bízom benne, hogy megtaláljuk az áthidaló megoldást – nyilatkozta Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.
A teherforgalmat kiszolgáló útszakasz felújítási munkálatait 19 hónapban állapították meg a tervezők.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb