Falusi „színházfesztivál”

79

Székelyföldi és Anyaországi Fa­lusi Színjátszók Találkozóját tartották hétvégén Csíkcso­mor­tán­ban. Az idei a második alkalom volt, hogy a Csongrád megyei Csa­nád­palota, valamint Csík­cso­mortán és Csíkdelne lelkes amatőr színészei, valamint közönségük színjátszó találkozón vehettek részt.

Jelenet a delneiek színdarabjából. Szórakozás és közösségformálás Fotó: Kovács Hont Imre

A csomortáni kultúrotthonban tartott szombati találkozón a csíkdelnei Citória Színtársulat, a csomortáni Lármafa Színjátszó Csoport, valamint a csanádpalotai Kelemen László Színtársulat tagjai adtak elő összesen hat rövidebb vígjátékot és bohózatot, amelyet a közönség lelkes tapssal hálált meg.
A falusi színházfesztiválnak is beillő rendezvényen felidézték a színjátszó csoportok találkozójának létrejöttét: mint kifejtették, a 2010 óta Csomortánban megtartott verstáborok alapítója, Varga Sándor ötlete volt az, hogy ne csak a Kárpát-medence versszerető fiataljainak, hanem a színház szerelemeseinek is találkozóhelyé­vé váljon Csíkcsomortán.
Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere visszaemlékezett Varga Sándorra, aki azt az elvet vallotta, hogy az élet értelme és megfejtése a szomorú emberek megvigasztalása, jóra nevelése. Köszöntet mondott a helyi szervezőknek – kiemelten Boros Katalin főszervezőnek, a Lármafa Egyesület elnökének – és a vendégeknek a találkozó létrejöttéért.
Csanádpalota polgármestere, Nyer­gesné Kovács Erzsébet felidézte a tavalyi, első csanádpalotai fesztivált, amelyen testvértelepülési megállapodást is kötöttek Csík­cso­mortánnal. Hozzátette, reményei szerint a jövőben nemcsak a színjátszó találkozókban merül ki a testvérkapcsolat, hanem például az iskolások táboroztatásában, illetve különféle más közös programokban.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek