Falugyűlésen mondták el sérelmeiket a gyergyóditrói lakosok: Petíciót fogalmaznak meg a pékség felé

50

Rendőri készültség mellett, kiemelkedő médiajelenléttel, több mint háromszáz helyi lakos részvételével tartottak falugyűlést Gyergyóditróban szombaton. Mint arról már korábban beszámoltunk, a helyi pékség által alkalmazott két, Srí Lankáról érkezett vendégmunkás jelenléte a falu lakóinak felháborodásához és tiltakozásához vezetett. A falugyűlésen árnyalódott a kép: a helyiek lázongása elsősorban a cégvezető ellen irányul, a munkások iránt tanúsított embertelen bánásmódja miatt.

Puskás Elemér polgármester szól az egybegyűltekhez                                           Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A zsúfolásig megtelt művelődési házban Puskás Elemér polgármester moderátorként szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: a médiavisszhangot keltő probléma sokrétűbb, mint azt a külvilág érzékelte, hiszen a két vendégmunkás alkalmazása csak a pont volt az i betűn. Ezt megelőzte a több okból is fellépő munkaerőhiány, valamint a helyi közösség és a pékség között húzódó régi konfliktus: ez utóbbi vezetett valószínűleg ahhoz a lépéshez, hogy a cégvezető vendégmunkásokat alkalmazott.
– Ezen a héten hatalmas nyomás nehezedett a községre, hiszen a nagyvilág másként értékelte a problémánkat, mert a sajtó csak a vendégmunkások elleni tiltakozást emelte ki, így olyan negatív kép alakult ki Ditróról, amit mindenképpen meg kell cáfolnunk – mondta a polgármester, majd közös imára kérte a jelenlévőket a helyzet békés megoldásáért.
A falugyűlésen felszólalt Bíró Károly segédlelkész, aki már korábban az indulatoktól fűtött közösség élére állva fogalmazta meg annak sérelmeit. Elmondta: azzal a céllal tette ezt, hogy békés módszerekkel segítsen megoldani a konfliktusokat, közvetítő szerepet próbált vállalni a felek között.
A jelenlévők közül a pékség volt alkalmazottai mondták el sérelmeiket: a felszólalók egybehangzóan állították, hogy a vállalkozó nem fizette ki a gyakori túlórázást, nem nyolcórás munkaprogrammal jelentette be őket és rendkívül alacsony fizetéseket adott. Többen egészségügyi problémáikról számoltak be, amelyek a pékségnél elszenvedett időszakban jelentkeztek.
A megoldásokat vázolva Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta: a vállalkozások cégpolitikájukban a helyi munkaerő foglalkoztatására kell összpontosítsanak, ezzel szolgálva a közösség javát. Habár erre a törvény nem kötelezi, a cégvezetőnek kommunikálnia kellett volna a közösség felé, hogy vendégmunkásokat alkalmaz – tette hozzá.
Az ügy kapcsán a falugyűlésen felszólalt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, kiemelve, hogy Gyergyóditróban békés közösség él, nem jellemző a rasszizmus, a falugyűlésen elhangzottak is ezt bizonyítják.
A gyűlésre Köllő Csaba vállalkozó, a Ditrói Pékség tulajdonosa nem fogadta el a meghívást, a jelenlévőkhöz levelet intézett, amelyet Bíró Károly segédlelkész olvasott fel. A levélben foglaltak szerint Köllő Csaba a kialakult helyzetet békésen szeretné rendezni, a probléma orvoslásáért hajlandó kompromisszumot kötni. E szerint a két vendégmunkást a termelésből kisegítő munkakörbe helyezné át, és amennyiben fél éven belül öt pékmester jelentkezne, nem alkalmazna további vendégmunkásokat. A levél szerint a vállalkozó hajlandó elfelejteni a konfliktust, s a leírtakat hivatalos iratban is rögzítené. A jelenlévők a levél kapcsán hangot adtak nemtetszésüknek, a bocsánatkérést nem fogadták el. Ezért Puskás Elemér polgármester javaslatára petíciót készítenek elő, amelyben a sérelmeik leírása mellett a cég politikájának és munkafeltételeinek változtatását is kérik.
A falugyűlést követően Bíró Károly segédlelkész lapunk érdeklődésére elmondta: feladatot vállalt a petíció elkészítésében, melyben egy szakszervezet megalakulását is javasolni fogja, hogy a további problémákat így előzhessék meg.
A segédlelkész a Gyulafehérvári Főegyházmegye által kiadott, őt elmarasztaló közlemény kapcsán – miszerint „Sajnálatos módon Bíró Károly gyergyóditrói segédlelkész egy olyan konfliktus középpontjába keveredett, ami meghaladja kompetenciáit és ami egyházunk álláspontjával nem egyezik” – elmondta: lelkiismerete szerint cselekedett, imádságos lelkülettel, az igazságot és a békességet akarta szolgálni az ügy kapcsán.
A szombati találkozó eredményét Ditró polgármestere pozitívan értékelte. Elmondása szerint a sérelmek kimondásával sokat csillapodtak a kedélyek, és bár megoldás nem született, a petíció megfogalmazásával és közvetítésével közelebb kerülhetnek a megoldáshoz.
Tegnap délután a pékség tulajdonosai sajtóközleményt jelentettek meg a cég közösségi oldalán, melyben arról tájékoztatnak, hogy nem fogják áthelyezni a két vendégmunkást más részlegre és „semmilyen körülmények között” nem fogják elbocsátani.
– Mi, mivel meg voltunk félemlítve, megpróbáltunk kompromisszumot kötni. Viszont, mivel ezt a kompromisszumot is visszautasították, és gúnyt űztek a levélből, ezért döntésünket megfontolva és átértékelve, a továbbiakban is kiállunk a két Srí Lanka-i munkás mellett – áll a pékség közleményében.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek