2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Falkákban járják a várost

Bár hetente több kutyát befognak és elszállítanak a csíkszeredai kutyamenhelyre, mégis a megyeszékhely utcáit falkákban járják a kóbor ebek. A befogott és a menhelyre szállított állatok száma alapján úgy tűnik, az illetékes cég végzi a dolgát, az utcán mégis félni kell a kutyatámadásoktól.

Havonta harminc új kutyát fogadnak a menhelyen. Krónikus túlzsúfoltság Fotó: Balázs Árpád
Havonta harminc új kutyát fogadnak a menhelyen. Krónikus túlzsúfoltság Fotó: Balázs Árpád

Falkába verődve, ötös-hatos csoportokban járják Csíkszereda központját a kóbor kutyák, nemegyszer iskolásokra vagy éppen kerékpárosokra támadva. Az utcára került kutyák láttán mindenki keresi a magyarázatot. Van, aki az idegenből hozott kutyákat látja Csíkszereda utcáin, más a pásztorok által szélnek eresztett állatokat véli felfedezni a köztereken és a tömbházak között. A kutyák jelenlétéről mindenki tud. A megkeresett intézmények pedig állítják: elvégzik feladatukat.
A csíkszeredai Városháza az Eco-Csík szolgáltatót bízta meg a kutyák befogásával, ők szállítják a taplocai állatmenhelyre az ebeket. A rendszerben hiba nincs, csak túl sok kutya.

Naponta két kóbor eb
A csíkszeredai menhelyen a tegnap reggel üres kennel is volt azon a részen, ahol a kutyákat megfigyelés céljából karanténban tartják, amikor a menhelyre érkeznek. Havonta harminc új kutyát tudnak fogadni – tudtuk meg Busligh Johannától, a menhely állatorvosától. A taplocai telep folyamatosan tele van, noha havonta visznek kutyákat Németországba. A múlt hónap végén 345 kutya volt a 350 férőhelyes menhelyen.
Ebben a hónapban a sintérek már 14 állatot fogtak be és szállítottak Taplocára. A csíkszeredai kóbor kutyák befogásával megbízott Eco-Csík ügyvezető igazgatója, Pál Tamás elmondta: eszközeik és embereik is vannak a kutyák befogására, ugyanakkor a befogott kutyák után a szerződés értelmében a város fizet, így a cégnek is érdeke, hogy mind több kóbor ebet fogjanak be. Mindezek ellenére komoly nehézségeik vannak a munkával, hiszen a falkába verődött kutyák azonnal „szétröppenek”, amikor meglátják a cég autóját, amely a begyűjtésükre érkezik – mondta a cég kutyák befogásával megbízott munkatársa. Elmondása szerint nem minden esetben fogadják a kutyákat a menhelyen. Ezzel a kijelentéssel nem ért egyet a menhely állatorvosa. Szerinte a kutyákat mindig elhelyezik.

A hibás a tüzelő szuka
A kóbor kutyák kérdése a városháza belső munkaülésén is napirenden szerepelt, a jelenségről tudunk – nyilatkozta lapunknak Antal Attila, Csíkszereda megbízott polgármestere. Az elhagyott gyártelepek tele vannak kutyafészkekkel és onnan rajzanak ki az állatok – állította a városvezető.
Antal Attila szerint nem több a kóbor kutya most sem a városban, csak ebben az időszakban a tüzelő szukák miatt látványosabban vannak jelen az utcákon az állatok.
Buslig Johanna állatorvos szerint a tüzelő szukák befogása jelenthetne megoldást ebben az időszakban, mert ezzel a falka is felszámolódna.
Az egyeztetéseken és beszélgetéseken túl konkrét megoldás lehetne a jelenlegi menhely bővítése, de az előírásoknak megfelelő építésére a becslések szerint is több 10 ezer euróra lenne szükség.
Abban minden megkérdezett egyetértett, hogy a hosszú távú rendezést a kutyák ivartalanítása jelenti. Az állatok felelőtlen tartása és etetése csak súlyosbítja a helyzetet.
Buslig Johanna lapunknak elmondta: a menhelyre sokszor visznek be kölyökkutyákat, azonban, ha velük együtt a szuka nem kerül be és azt nem ivartalanítják, akkor nem lehet megállítani a kóbor ebek „újratermelődését”.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb