Balladai történet Székelyudvarhelyen – Falaztak és bontottak

66

Újabb régi épület, ezúttal a Helyi Rendőrség új székhelyének szánt, a Villanytelep utca és a Bethlen Gábor utca kereszteződésében levő ingatlan borzolta fel a kedélyeket tegnap. A balladás történet azonban jól végződött: amit reggel befalaztak, lebontatták délutánra.

Amit raktak délig… lebontották estére Fotó: Balázs Attila.
Amit raktak délig… lebontották estére Fotó: Balázs Attila.

Nem műemlék, de műemlékövezetben, a Bethlen Gábor és a Villanytelep utca sarkán áll az a saroképület, amely a polgármesteri hivatal és a műemlékvédők közötti újabb heves vita tárgya lett. A Bethlen Gábor 43. szám alatti, a múlt század elején, klasszicista stílusban épült egykori Ferenczy György-féle vendéglőt az önkormányzat tavaly peres úton megszerezte. A lerobbant ingatlan felújítására tavaly októberben adták ki az engedélyt. A felújítást a közbeszerzés nyertese, az udvarhelyi Berdia Kft. végzi. A 650 ezer lej értékű munkát a cég április 30-ig kell befejezze. A tervek szerint a helyreállított ingatlanba a Helyi Rendőrség költözik.
Befalazták a régi bejáratot, és egy másikat, az épület stílusától idegen műanyag ajtóst nyitottak – kongatta meg a vészharangot tegnap reggel a közösségi portálon Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom tagja.
Az örökségvédő gyalázatosnak és barbárságnak nevezte az épület eredeti arculatát megcsúfoló módosítást, és feltette a kérdést: mit lehet várni műemlékvédelem terén attól a hivataltól, amely „a saját tulajdonát is szétbarmolja”? Véleményét sokan osztották, sőt délután három órára tiltakozó sétát is szerveztek.
A közösségi felzúdulás ezúttal elérte a célját. A polgármesteri hivatal urbanisztikai osztálya intézkedett. Közleményben adták hírül: egyeztettek a tervezővel, kivitelezővel, átnézték az engedélyeket, köztük a megyei művelődési és örökségvédelmi szakhatóság engedélyét is, és délutánra visszabontatták a „terv félreértelmezéséből fakadóan” felhúzott falat.
A hivatal közleményt adott ki, amelyben tájékoztatott: fontos, hogy a városlakóknak is tetsszen a végeredmény, és továbbra is szívesen várják a civilek „ilyen irányú észrevételeit”.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.