Fákat döntött ki, áramkiesést okozott a márciusi hó

72

Kidőlt fák akadályozták tegnap a közlekedést Büdösfürdő felé, Csíkszeredában pedig több helyen áramszolgáltatás nélkül maradtak a lakók, miután szerdán 18 centiméternyi hó hullott. A meteorológusok szerint a következő napokban is hidegre számíthatunk.

Kitörött fa a műjégpálya szomszédságában. Nagy teher Fotó: László Róbert
Kitörött fa a műjégpálya szomszédságában. Nagy teher Fotó: László Róbert

Az év ezen időszakában egy kicsivel melegebb, 8–9 Celsius-fok szokott lenni Csíkszeredában, ehhez képest szerdán 4 Celsius-foknál nem kúszott magasabbra a hőmérő, viszont a márciusi havazás nem annyira különleges esemény a környéken – mondta a marosvásárhelyi Meteorológiai Központ szolgálatos munkatársa. Elmondta, az idő csak a jövő héten kezd el felmelegedni, a leghidegebb péntek este lesz, akkor mínusz 10 fok is lehet, és várhatóan dér fog kialakulni, napközben pedig 4–6 fokra számíthatunk, helyenként, különösen vasárnap csapadék várható.
Csíkszeredában a hóeltakarítást, csúszásmentesítést végző Eco Csík Kft. felkészült a havazásra, tudták, hogy sárga figyelmeztető jelzés van érvényben, ennek megfelelően neki is láttak a munkának. A tegnap délben már a 4. kategóriájú utakat takarították, így Szécsenyben, Zsögödfürdőn, valamint a somlyói és taplocai bekötőutakon jártak a hókotróik – tudtuk meg Pál Tamástól, a vállalat igazgatójától. Hozzátette, a hétvégén még valószínűleg készenlétben lesznek.
A Csík térségi megyei utakon sem okozott különösebb fennakadást a márciusi hó, Hargitafürdő felé már a tegnap délután jártak a hóekék – tudtuk meg Hargita Megye Tanácsának téli útgondnokságától. A diszpécser elmondta, egyedül Büdösfürdő felé nem lehetett közlekedni csütörtök délelőtt, mivel néhány fa az úttestre dőlt, de amint a közbirtokosság elhúzatta a fákat, járhatóvá vált az üdülőtelep felé vezető út. A hétvégi hidegre is készülnek, csúszásgátló anyagot fognak szórni – tudtuk meg.
Az Országos Útügy honlapján közzétett információk szerint délután 5 órától 23 járművel takarították az utat, és 320 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a megyén áthaladó országutakon, majd hajnal 4 és déli 12 óra között 10 járművel biztosították az országutak járhatóságát Csíkszereda környékén, és összesen 53 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét a 12A, a 12C, a 13B és a 13A országutakon.
A nedves hó több fát összetört, ágakat szakított le a városban. Burista Csillától, a városi kertészet vezetőjétől megtudtuk, a Kossuth utcán valamennyi megmaradt díszszilvának letört 1-2 ága, a parkban legalább húsz fa ága adta meg magát a hó súlya alatt, a Kalász negyedi játszótéren a szomorúfüzeket is megviselte a nedves hó. Hozzátette, csütörtökön igyekeztek azokban az esetekben beavatkozni, ahol fennállt a veszélye annak, hogy további ágak törjenek le, és ezáltal kárt okozzanak, de a központi parkba még nem tudtak bemenni, mivel annyira nedves a talaj, hogy kárt tettek volna a gyepben. A következő napokban folytatják az eltakarítást – ígérte a főkertész.
A városban két helyen villanyoszlopok is kitörtek, az egyik a Müller László utcában, ahol két ház maradt áramszolgáltatás nélkül, a másik a Liviu Rebreanu Általános Iskola mellett – tájékoztatott Antal Imre, az Electrica Rt. igazgatója. Illetve hosszabb ideig volt áramkiesés a Tanorok utcában is, mivel egy nagy fa rádőlt a vezetékekre – tudtuk meg. A legkésőbb tegnap délután, estefelé Hargitafürdő egy részén, Csi­bá­ban, és az Erdőalján sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.