Fajtajegyzékbe vétel küszöbén a székely nyúl

224

Sikerült ideiglenes elismertetni a székely nyulat, ennek nyomán pedig immár hivatalosan is kezdődhet az új nyúlfajta rendszeres termelés-ellenőrzése. A kapott eredmények tükrében pedig a székely nyúl hivatalos fajtajegyzékbe vétele következhet – tájékoztatta lapunkat dr. Rákossy Zsigmond, nyúltenyésztő állatorvos, a fajta megálmodója.

Székely nyúlfiak. Hivatalos elismerésre váró fajta Fotó: Rákossy Zsigmond
Székely nyúlfiak. Hivatalos elismerésre váró fajta Fotó: Rákossy Zsigmond

Újabb fontos lépéssel került közelebb a hivatalos fajta-elismertetéshez a székely nyúl: a múlt héten tartott bukaresti, kisállat-kiállítással egybekötött országos tenyésztői konferencián ugyanis a székelyföldi fajta hivatalos elismertetése és homologáltatása is napirendi pont volt.

Bukaresti elismerés a székely nyúlnak
Mint dr. Rákossy Zsigmondtól, a fajtát kitenyésztő állatorvostól megtudtuk, a fővárosi rendezvényen a szakmai grémium a székely nyúl mellett még két további, az utóbbi években kitenyésztett új romániai nyúlfajta – a kolozsvári nyúl és az erdélyi óriás – elismertetéséről döntött. A március 4-i eseményen részt vett Cristinel Şonea, az Országos Állattenyésztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem állattenyésztési tanszéké-
nek több professzora és előadó tanára, valamint a három elismertetésre váró fajta tenyésztőinek képviselői. A több mint két órán át tartó megbeszélést, valamint a bemutatott állatok szemrevételezését követően, mindhárom fajta megkapta az ideiglenes elismervényt és meghatározták a fajtajegyzékbe vételhez szükséges vizsgálatokat, méréseket is. Ennek részeként a kijelölt, székely nyulat tenyésztő gazdaságokban rendszeresen nyomon követik majd az állatok szaporaságát, tejtermelését, növekedési mutatóit, az állomány homogenitását. Amennyiben az eredmények a nemzetközi követelményeknek megfelelnek, a székely nyúl hivatalosan is elismert fajtává válhat – tájékoztatta lapunkat Rákossy doktor.
– A fajtaelismertetés küszöbén állunk, de ahhoz, hogy ezt a küszöböt sikeresen átléphessük, még néhány esztendő odaadó munkára lesz szükség. Hisz ezután következnek a mérések, hivatalos termelés-ellenőrzések, statisztikák, tehát a neheze még hátravan – hangsúlyozta Rákossy Zsigmond.

Beérő tenyésztői munka
A fiatal állatorvos az új nyúlfajta kitenyésztésébe és szaporításába hat éve vágott bele.
– Eleinte egyedül csináltam, de most már többen is csatlakoztak a helyi kisállattenyésztő egyesületből. Úgyhogy alakul a csapat, és megvannak az elképzelések is, hogy miként folytassuk a tenyésztői munkát – tette hozzá Rákossy Zsigmond. Elmondta, a székely nyúllal országos szinten mára – közel háromszáz egyedet tartva – mintegy 60-70 tenyésztő foglalkozik, közülük húszan a szívügyüknek is tekintik az új fajta elismertetését. Mivel a tenyészállatok száma korlátolt, és a rokontenyésztést – a beltenyésztéses leromlás elkerülése érdekben – mindenképpen szeretnék mérsékelni, ezért nyitott törzskönyvvel, azaz más fajták bevonásával is dolgoznak.
Elárulta, a székely nyulat a többi nyúlfajtától elsősorban a jellegzetes hamuszürke sallander színe különbözteti meg, ugyanakkor mivel az őshonos populációból jött létre, a behozott fajtákhoz képest ellenállóbb egyes betegségekkel szemben, de jobban tűri a székelyföldi éghajlati adottságokat is. Leszögezte: az eddigi vizsgálatok alapján a székely nyúl kiemelkedően jó anyai tulajdonságokkal rendelkezik, ami nemcsak a magas alomszámban, hanem a tejhozamban és az utódokat gondozó, védő magatartásában is megnyilvánul. Sőt – teszi hozzá Zsigmond – más fajtáktól eltérően a székely nyúl erősebb anyai ösztönei miatt hajlamos agresszíven fellépni akár a gondozójával szemben is. Ezt van, aki kedveli benne, van, aki nem – ismerte el Rákossy.
– A súlyát is úgy próbáltuk meghatározni, hogy a létező fajták közötti űrt betöltse. Kifejlett korában az állat 5-6 kilós súlyt ér el, az ideális vágósúlyban pedig fiatalabb korban, 3-4 kilósan van, amit megfelelő tartási körülmények között négy-öt hónapos korára ér el – jegyezte meg lapunknak a szakember.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek