Felesküdtek Gyergyószék első mézlovagjai

Lovagrend-avató. Történelmi pillanatok Fotók: Kertész László
198

A méz népszerűsítését, a gyer­gyó­széki méhészek összefogását, ezáltal pedig a gyergyói méz köré brand kialakítását célozzák meg a Gyergyószéki Méz­lovagrend megalapításával – fogalmazott Hobaj József, a Gyergyó­szentmiklósi Méhészegyesület elnöke. Ezt tartották tegnap a gyergyószentmiklósi Csiky-kertben.

Lovagrend-avató. Történelmi pillanatok Fotók: Kertész László

Gyergyószék volt mostanáig az egyetlen régió Székelyföldön, amelynek nem volt saját mézlovagrendje, ugyanis azt Csíkszéken, Udvarhelyszéken és Háromszéken is megalakították korábban. A Gyergyószentmiklósi Méhészegyesület elnöke, Hobaj József rámutatott, tudták, hogy fel kell zárkózniuk, ezért úgy döntöttek, belevágnak, létrehozzák a lovagrendet. Az avatóünnepséget tegnap tartották, tíz méhészt ütöttek mézlovaggá: Márton Tihamér nagymestert, Kastal Lászlót, Tinka Kálmánt, Hobaj Józsefet, Fórika Csabát, Bartha Zsoltot, Balla Tibort, Mezei Attilát, Ferencz Kova Dénest és Ferencz Csabát.
Történelminek nevezte a pillanatot köszöntőjében Gyergyó­szent­miklós polgármestere, Nagy Zoltán. Mint mondta, a lovagrend által képviselt hitvallás elengedhetetlen, hisz célja az értékmentés, az értékek továbbadása. A városvezető mindezek mellett hangsúlyozta, köszönet illeti a gyergyói mézlovagokat a vállalásukért, akiknek ettől a pillanattól kezdve nemcsak egyszerű feladatuk, hanem küldetésük van.


A Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozatának igazgatója, Dombay István házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, Hargita Megye Tanácsának részéről pedig Barti Tihamér alelnök szólt az egybegyűltekhez, a megyei önkormányzat támogatásáról biztosítva az újonnan alapított lovagrendet.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter a méhészeti tevékenységről tartott szakmai előadást, amelynek záróakkordjaként elhangzott: nagyon fontos, hogy a fogyasztó a termelőtől vásárolja a mézet.
Ünnepélyes pillanatok sorozata következett: leleplezték a lovagrend zászlaját, a méhészberkekben ismert Rácz László mindenkiről egy-egy rövid verses méltatást olvasott fel, Gyergyószék első mézlovagjait pedig Balla Nóra, a 2017-es mézkirálynő ütötte lovaggá.
Az esemény ünnepi hangulatát emelték a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola diákjai – Mayer Róbert zenetanár vezetésével – hangszerjátékkal, a gyergyóditrói gyermekkórus tagjai pedig énekkel.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.