Fel vagy le, át vagy be?

336

A minap mondta kollégám, hogy felmegy Kolozsvárra. Mivel ezt már többször is hallottam tőle, megkérdeztem: miért megy fel? Hiszen tengerszinttől számítva Kolozsvár lennebb van jó háromszáz méterrel, mint Csíkszereda. Talán megszokásból ment fel és nem le? Ezért is, de ennél érdekesebb és összetettebb volt a válasza. A kolléga azért ment fel Kolozsvárra, mert szerinte a Kincses Város nagyobb, fejlettebb, több az értelmiségi, egyetemi központ és sokan felnéznek a kolozsi megyeszékhelyre. Mosolyogtam, majd elgondolkodtam: ki merre megy fel, le, át vagy be?
A csíkszeredaiak átmennek Székely­ud­var­helyre, ahogyan az udvarhelyszékiek is átjönnek Csíkba. A csíkiak bemennek a fővárosba, de a háromszékiek felmennek Bukarestbe, de Brassóba már lemennek. Sokan Csíkszeredából felmennek Budapestre – igaz, ezt inkább értem, hogy miért –, a magyar fővárosból meg lejönnek Csíkba. De számomra még mindig az a legérdekesebb, hogy a csíkiak felmennek Gyergyószentmiklósra, a gyergyóiak meg felmennek Csíkszeredába. Erre viszont nincs magyarázatom, ahogyan a háromszékiek bukaresti felmenésére sem, de sejtésem az van.
Két földrajztanárom volt, mindkettőt szerettem, noha elég szigorúak voltak. Nyolcadik általános iskolás koromban Románia földrajzát tanultuk, amikor a tanár kihívta egyik osztálytársamat felelni, s mivel a nebuló nem túl sokat tanult aznapra, hogy ne adjon négyest, arra kérte, mutassa meg a térképen, hol van Szatmárnémeti. Az osztálytárs valahol Olténia körül keresgélt, mikor a hátsó padból érkezett a megmentő súgás: fent keresd. Pomjánek Béla tanár úr a felelő nebulót a helyére küldte anélkül, hogy osztályozta volna, a súgónak meg beírt a naplóba egy kettest. Majd kifejtette: a fent-lent-jobbra-balra fogalom földrajzból nem létezik, helyette van észak, dél, kelet és nyugat.
Szóval akkor megyünk fel, ha hegyet mászunk vagy egy folyó forrása felé haladunk, lefelé meg akkor, ha völgy felé haladunk, illetve követjük a folyó folyását. Helyesen tehát a megyeszékhelyről lemegyünk Háromszékre, Gyergyóba viszont átmegyünk, ahogy Udvarhelyre is, és onnan is átjönnek Csíkba. De hogy a kollégám miért ment fel Kolozsvárra, az számomra még mindig talány.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek