2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Ezt a hónapot kell kihúzni

Június elsejétől nincs állandó intenzív terápiás ügyelet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, de a beugró, illetve készenlétben álló szakembereknek köszönhetően mostanig sikerült fennakadásmentesen működtetni a kórházat. Ám a sorozatos ígéretek ellenére az intenzív osztály a mai napig sem költözhetett be új helyére.

Főorvos nélkül is tárt ajtók az intenzív terápiás osztályon. Júliustól érkezik az erősítés
Főorvos nélkül is tárt ajtók az intenzív terápiás osztályon. Júliustól érkezik az erősítés

Forró-Erős Gyöngyi
forro-eros.gyongyi@hargitanepe.ro
Nincs állandó intenzív terápiás ügyelet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, miután dr. Varga Péter osztályvezető főorvos június 1-jétől felmondott, és csak bedolgozóként, félállásban tevékenykedik a kórháznál. Az osztályon maradt két másik orvos nem tudja lefödni az ügyeleti vonalat, így vannak napok, éjszakák, amikor intenzív terápiás orvos nélkül marad a megyei sürgősségi kórház.
Megoldották, ahogy tudták
– Mostanáig nem volt gond – válaszolta tegnap kérdésünkre dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser, amikor arról érdeklődtünk, hogyan vészeli át a kórház ezt az időszakot. – Azért nem volt gond, mert sikerült találnunk néhány fiatal szakembert, aki szolgáltatói szerződéssel jött, és bevállalt egy-egy ügyeletet, a mi orvosaink pedig a saját ügyeletükön kívül vállalták, hogy otthon készenlétben állnak, ha szükség lenne rájuk – ismertette a helyzet áthidalására tett erőfeszítéseket a menedzser.
Hétfőn például egy brassói születésű, jelenleg Marosvásárhelyen tanuló rezidens doktornő jött, ügyeletezett és vissza is utazott Vásárhelyre, pénteken pedig egy szintén Brassóban lakó, Sepsiszentgyörgyön dolgozó fiatal orvos jön ügyeletezni.
– Mostanáig egy olyan napunk volt, amikor nem volt ügyeletes aneszteziológus a kórházban, de akkor a mi kollégánk vállalta az úgymond behívós ügyeletet, azaz otthon készenlétben állt, hogy ha szükség van rá, tudjon indulni. Így lesz ez ma délután és éjszaka is, illetve vasárnap 24 órán át – mondta Demeter Ferenc.

Júliustól két fiatal orvost várnak
Állítása szerint tulajdonképpen csak a június lesz ilyen nehéz ebből a szempontból, hiszen jövő hónaptól jön Marosvásárhelyről két fiatal orvos, harmad- illetve negyedéves rezidensek, akik az év végig havi egy-egy hét ügyeletet vállalnak a csíkszeredai kórházban. Velük, illetve a helybéli szakemberekkel már sikerült a teljes ügyeleti vonalat lefedni.
– Abban is reménykedünk, hogy rajtuk kívül más is jön még, többekkel is tárgyalunk, tárgyaltunk, akik nem zárkóznak el attól, hogy ügyeletet vállaljanak itt – mondta el lapunknak a kórházmenedzser.

Halogatott beköltözés
Demeter Ferenctől azt is megkérdeztük, hogy beköltözött-e új helyére az intenzív terápiás osztály, miután már évek óta, szinte hónapról hónapra, hétről hétre tologatja az osztály új helyén zajló építkezés befejezését a megyei önkormányzat.
– Nem, nem költözött még be. Hétfőn, amikor a helyszínen jártam, folyt a munka, dolgoztak az építők, meg is állapodtunk bizonyos kérdésekben a munkálatvezetővel, de tegnap, amikor újra ott jártam, senki nem dolgozott – tájékoztatott a tényállásról a kórházmenedzser.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb