Ezrével hullnak a fejek szombaton

Káposztabetakarításra készülnek a szépvízi Nád-dűlőben

891

Vásárral egybekötött káposztavágó ünnepséget tartanak szombaton Szépvízen, a község káposztáskertjének tartott Nád-dűlőben. A közel 26 hektáros veteményesben idén az összes kisparcelláról elérhető öntözőrendszer is kiépült.

Káposztaszüret a szépvízi Nád-dűlőben. Tizenegyedszer Fotó: Daczó Katalin

Káposztavágásra és az eseményt kísérő betakarítási ünnepségre hívják és várják e hétvégén, szombaton a szépvízi Nád-dűlőbe a téli savanyúságnak való, illetve a friss zöldség beszerzése iránt érdeklődő nagyközönséget. A káposztavásárt és betakarítási ünnepélyt immár tizenegyedik esztendeje szervezik meg – tájékoztatta lapunkat Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere.
– Szombat reggel szekerekkel és a csíkkarcfalvi fúvószenekar kíséretével indul a felvonulás. A hagyományőrzőket és a magyarországi testvértelepülésekről érkező küldöttségeket szoktuk így felvinni a Nád-dűlőbe. Idén Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Torda Márta, az Agrárminisztérium igazgató asszonya is jelezte, részvételével megtiszteli rendezvényünket. A gazdák már pirkadatkor kimennek és nekifognak a káposztát vágni. Szokásunkká vált, hogy minden esztendőben a környékbeli települések közül egyet ún. díszvendégként fogadunk. Elhozzák a hagyományőrző csoportjaikat, a kórusaikat, mindazokat a csoportokat, akikkel fel tudnak lépni. Idén Csíkpálfalva község lesz a díszvendég. Ugyanakkor fellép a csíkszeredai nyugdíjasok kórusa, valamint a helyi vonósok és énekesek, továbbá a borzsovai citerások előadását is hallhatjuk – sorolta Ferencz Tibor.
Az idei káposztatermés mennyisége azonban némileg elmarad a várttól: a község káposztáskertjének is emlegetett Nád-dűlőben a gazdák – a kedvezőtlen időjárás miatt –csak közepes termésre számíthatnak.
– A palántálás időszakában, júniusban, július elején rengeteg csapadék hullt, ami sajnos károsította és hátrányosan érintette a palánták fejlődését. Ugyanakkor az utóbbi két hónapban, amikor igazán kellett volna fejlődjenek a fejek, viszonylag aszály volt. Szeptemberben az elmaradt csapadékot öntözéssel próbáltuk pótolni, majd a szombati betakarításkor elválik, hogy mekkora sikerrel – jegyezte meg a település elöljárója.
A Nád-dűlői káposztaföldek öntözését lehetővé tevő rendszert egyébként tavaly helyezték üzembe, idén pedig – a Felső-Nádon levő 15 hektáron további mellékvezetékek lefektetésével – a teljes, mintegy 26 hektáros kertre kiterjesztették. A főnyomócsövek mentén elhelyezett csaptelepekre így már a Nád-dűlő bármelyik szegletéből bárki rácsatlakozhat. Ferencz Tibor a káposzta-vásárok sikerének, illetve az öntözés révén javuló termesztési feltételeknek tulajdonítja, hogy a község káposztáskertjében mára alig lehet gondozatlan, parlagon hagyott parcellát látni. A híres szépvízi káposzta termesztésének érdekében egyes gazdák már a Nád-dűlő kaszáló részeit is feltörték.
– Úgy is fogalmazhatnék – metaforikusan –, hogy a káposzta lassan újra beérik Szépvízen. Amikor tizenegy éve az idősek elbeszélése nyomán úgy döntöttünk, hogy megkíséreljük felidézni az egykori káposztavágások és -vásárok hangulatát, akkor ez is a célok között szerepelt. Évről évre próbálunk fejleszteni, valamit hozzátenni a rendezvényhez. A káposztavágás iránt idén is nagy az érdeklődés. A főzőcsapatok száma egyre nő, és a betakarítás vásári hangulata is egyre jobb. Nagyon örvendetes, hogy a településen egyre többen kapnak kedvet a káposzta termesztésére, a termesztésbe fogott terület is évről évre nő. A Nád-dűlőben ma már nincs parlagon hagyott terület – szögezte le Ferencz Tibor.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek