kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ezerrel

Néhány évvel ezelőtt hallottam először a címbeli szót. Egy ismerősömmel futottam össze, akivel már régen találkoztam. A kölcsönös üdvözlés után természetesen a hogylétéről érdeklődtem. Ezúttal elmaradt az a panaszáradat, amely már szinte szokássá vált hazánkban. Ezt az állandó borúlátó jelenséget nevezte Balázs Géza szellemesen hungaropesszimizmusnak. Bár ismerősöm szavaiból azt vettem ki, hogy ő sem túlságosan elégedett a helyzetével, valószínűleg belefáradhatott a napi teendőkbe, mert ezt válaszolta: „Munka van ezerrel”. A rejtett panasz tehát ebben a mondatban is benne volt.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkoztam az ezerrel szóval a sajtó nyelvében is. Közülük mutatok be néhányat. Íme: Tőzsdefejlesztés ezerrel (Figyelő, 2013. március 6.) Ezerrel pörögnek a Reggeli és az Esport1.hu közös online versenyei! (RTL.hu, 2018. március 13.) Ezerrel zajlik a német jóindulat megvásárlása (Itthon, 2019. április 30.) A választás eredményéig mindenki kampányol, méghozzá ezerrel, elnézést, nem érek rá, rohannom kell. Dübörög ezerrel a kampány, rohan a politikus, rohan a sajtóosztály, rohan az újságíró. (Hargita Népe, 2019. május 20.)
Az említett szó az idézett mondatokban neologizmusként jelenik meg. Jelentése egész pontosan nem határozható meg, mert utalhat arra is, hogy valamiből sok van (lásd fentebb), és ebben az esetben határozatlan számnév helyett áll. A sajtóból idézettek egy részében pedig azt fejezik ki, hogy valami nagy ütemű, azaz annak a mértékét fejezi ki. (Ezerrel pörögnek, ezerrel zajlik, ezerrel kampányol.)
Bár, mint fentebb említettem, én először a szóbeli közlésben találkoztam vele, de valószínűnek tartom, hogy a sajtó nyelvében bukkanhatott fel már jóval korábban, mint ahogy én hallottam.
Érdemes szemügyre vennünk a nyelvhasználat szempontjából. A magyar értelmező kéziszótárban a rag nélküli ezer tőszámnév szerepel címszóként, melynek második jelentéseként gyak. túlzó minősítéssel ezt olvassuk: „Nagyon sok”. Lássunk példát arra, amikor ebben a jelentésben fordul elő! Például: Ezer dolgom van, (azaz nagyon sok). Tulajdonképpen ezt a szótárbeli jelentést helyettesíti, ahogy a bevezetésben említett ismerősöm is használta, csak a szónak a határozóragos alakjával. Előfordul az ezer ’nagyon régen’ értelemben is. Íme: Ezer éve nem láttalak. Olykor az ezernyi határozóragos alak is előfordul. Például József Attilánál így: „Ezernyi fajta népbetegség / Szapora csecsemőhalál…” (Hazám).
A Magyar szókincstárban a sok szónak több szinonimája található. Csak néhányat sorolok fel ezek közül: számos, nagyszámú, szépszámú, rengeteg, számtalan stb. Metaforaként előfordul a tenger, tengernyi metafora is, például Petőfinek a János vitéz című elbeszélő költeményében pedig „Tenger virág nyílik tarkán körülötte”. Mint látható, a nyelvhasználók számára bőséges a kínálat. Az ezerrel szó azonban, mivel semmilyen többletjelentése nincs, talán mellőzhető lenne.

Dóra Zoltán

Bár az ezerrel ellen sem javaslom, hogy harcot indítsunk, én a szót nem tartom nyelvünk nyereségének.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb