2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Ezernél kevesebb diák félévi lezárása van veszélyben

Az oktatási miniszter szerint országos szinten 65 ezer tanulónak az első félévi tanulmányi eredménye maradhat lezáratlan, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint térségünkben több mint nyolcszáz tanulót érinthet ez a probléma.


Vegyes érzelmekkel folytatják a tanévet a megyei oktatási szakemberek és pedagógusok, egyrészt örülnek és fellélegezhetnek, mert egy nemrégiben megjelent sürgősségi miniszteri rendelet szerint január 29-ig folytatódik online körülmények között az állami oktatás, a második félévet tehát már az iskolapadokban kezdik a tanulók. A jó hírek mellett azonban további gondokkal kell szembenézniük a pedagógusoknak és szakembereknek, hiszen a megyei tanfelügyelőség adatai szerint Hargita megyében is vannak olyan diákok, akiknek nincs meg minden tantárgyból a féléves lezáráshoz szükséges jegyük, illetve arra is megoldást kell találniuk, hogy a továbbiakban hogyan zárkóztassák fel azokat a diákokat, akiknek az online oktatásban nem sikerült átvenniük az első félévi tananyagot.

Több megoldás is van a diákok lezárására

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint városi környezetben 310, míg vidéken 561 olyan tanuló van, akinek veszélybe került az első féléves lezárása. A főtanfelügyelő szerint minden tanévben vannak olyan tanulók, akiket betegség, hiányzás vagy egyéb más ok miatt nem tudnak lezárni, ezeknek az eseteknek a száma az idei tanév első félévében a járványügyi helyzet miatt megnőtt. 

– Országos szintű jelenségről van szó, az oktatási miniszter a hét elején videokonferencián tartott megbeszélést arra vonatkozóan, hogy milyen megoldásokat alkalmazhatunk a szóban forgó diákok esetében. Az egyik ilyen lehetőség, amit említett a miniszter, hogy a tantárgy heti óraszámától függetlenül két jegy is elegendő lesz a félévi lezáráshoz, de azzal a lehetőséggel is számolunk, hogy ahol ez sem oldja meg a problémát, ott a második félév első, négy-nyolc hetében pótolják a diákok az első félévi hiányosságokat – tájékoztatta lapunkat Demeter Levente főtanfelügyelő. Ugyanakkor hangsúlyozta: azt se felejtsük el, hogy még hátravan három hét a félévből, tehát a következő időszakban csökkenhet ezeknek a tanulóknak a száma.

Vannak, akik visszautasították a táblagépeket

Demeter Leventét arról is kérdeztük, hogy a megyei tanfelügyelőségnek sikerült-e kiosztania az oktatási minisztérium által biztosított táblagépeket, hiszen ezektől az eszközöktől várták az online oktatás egyik legfőbb botlasztójának, a számítógéphiánynak a kiküszö­bö­lését. A főtanfelügyelő szerint a tanügyminisztériumtól 3890 táblagép érkezett a megyébe tavaly novemberben, ezeket decemberben sikerült kiosztaniuk, szintén kormányzati forrásból további 2033 táblagépet vásárolt a megyei tanfelügyelőség, ezeknek a szétosztását a téli vakációban kezdte el az intézmény és napjainkra befejeződik.

 – A közbeszerzési eljárás miatt húzódott el ennyire a táblagépek kiosztása, tudni kell, hogy ezek az eszközök az iskolák tulajdonába kerültek, a diákok használati szerződéssel kapták meg. A tábalagépeken továbbá olyan speciális szoftver van, ami miatt szigorúan csak az online oktatásban használhatók és ott is passzív formában, hiszen tevékenységet nem tudnak végezni rajta a tanulók. Talán ezért, talán más okból, de akadnak olyan diákok is, akik jogosultak ugyan, de visszautasították a táblagépek átvételét – részletezte.

A főtanfelügyelő szerint az 5923 táblagépnek hozzávetőlegesen a 10 százalékát nem vették át az arra jogosult tanulók, ezek az eszközök az iskolák leltárában maradtak.

A felzárkóztatásra oda kell figyelni

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője szerint bár egyelőre csak találgatások és ötletek vannak, hogy az online oktatásban lemaradt diákoknak hogyan oldják meg a felzárkóztatását, ezt a problémát mindenképpen kiemelt kérdésként kell kezelni. 

 – A sajtóban olvasható volt korábban az a lehetőség is, hogy az elmaradt tananyag pótlására szombatonként iskolába kell járjanak a diákok. Erről egyelőre nem született semmilyen döntés, és véleményem szerint a tanulók érdekeit figyelembe véve fog cselekedni az oktatási minisztérium. Azt azonban nagyon fontosnak tartom, hogy azokkal a diákokkal, akik nem tudtak szervesen részt venni az online oktatásban és lemaradtak a tananyaggal, mindenképpen foglalkozni kell, akár a tanórák után, délutáni foglalkozás keretében – szögezte le Demeter. Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Jubileumi kiadvány

Vereséggel zárt túra