Ezeresztendős kultúráról

Könyvbemutató és Kiállítás

187

Az Új Kriterion Galériában ismerkedhettünk meg Köllő Miklós Mesélem a házam című, kortárs vidéki építészetről szóló könyvével. Az építész a nagyszülői házat gondolta tovább a családja számára, erről a szellemi útról mesél a kötetben. A könyvbemutató kiegészítéseként megnyitották a Larix Stúdió A csend építészete. Ökoregionális építészet a székely kultúrtájban című építészeti kiállítását, amely az építészműhely díjazott és díjra jelölt munkáit fényképeken mutatja be.

Köllő Miklósról és – a szerkesztőségünk műhelyében készült – könyvéről elhangzott: a hagyományos építészet elkötelezettje olyan dilemmák elé került, amelyek feloldása nem bizonyult könnyű feladatnak. Úgy kellett hagyományos környezetben, de polgárosodó faluképbe illő, a népi építészet értékeihez ragaszkodó épületeket terveznie és építenie, hogy az megfeleljen egy háromgyermekes család modern igények szerint szervezett életviteléhez.
A Larix Stúdió által tervezett épületekben az a közös, hogy integrálódnak a székelyföldi tájba. Nem meghatározni akarják környezetüket, hanem az itt fellelhető évszázados értékekre irányítják a figyelmet, kortárs szemlélet szerint.
– Joggal tehetik fel a kérdést, hogy mit keres egy, a hagyományos népi építészetből ihletődő kortárs építészeti kiállítás egy kortárs művészeti galériában. De ha végignézzük a kiállított anyagot, megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy Köllő Miklós építész és a Larix Stúdió közössége által tervezett épületek úgy hagyományosak, hogy közben korszerűek – fejtette ki méltatóbeszédében főszerkesztőnk, Sarány István.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek