2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Ez a zöldek sikertörténete

Legelőször 50 liter gyűlt össze, legutóbb pedig már 750, miközben már más alternatívák is megjelentek a használt étolaj leadására, mint a Zöld Székelyföld Egyesület által szervezett gyűjtőakciók. Az egyesület elnöke azt mondja, azt fontolgatják, hogy immár magasabb szintre lépnek a témában.

Nagyon sok csíkszeredai polgárnak újdonság volt, hogy környezetvédelmi okokból a használt étolajat össze kell gyűjteni és leadni, mikor 2009 januárjában a Zöld Székelyföld Egyesület megszervezte az első olajgyűjtő akcióját Csíkszeredában. Igaz, hogy nagy hideg volt akkor éppen, és az évek során beigazolódott, hogy az időjárás is befolyásolja, hogy egy-egy ilyen napon hányan keresik fel a városban felállított gyűjtőpontokat, hogy leadják az összegyűjtött olajt, de az is tény, hogy az újdonság is közrejátszott abban, hogy akkor „csupán” 50 liter használt étolaj gyűlt össze. Ez a mennyiség az idén februári akción már 750 literre nőtt.
– Ha összeadjuk, hogy a 22 gyűjtőakciónk során mennyi olajt sikerült átvennünk a lakosságtól, a mennyiség eléri a 9800 litert – mondta Csonta László, az egyesület elnöke.
Hozzátette: a statisztikáik szerint egy-egy akció során mintegy 200-300 csíkszeredai család visz és ad le használt étolajat. Eddig évente négy ilyen akciót szerveztek, idén viszont kettőt.
Mióta ők elkezdték ezeket az akciókat, már több alternatíva is született a használt étolaj leadására – például egyes üzemanyagtöltő állomásokon is vannak kihelyezve e célra gyűjtőedények – ezért a Zöld Székelyföld Egyesület arra gondolt, hogy ideje magasabb szintre lépniük a hulladékgyűjtés témájában.
– Állandó gyűjtőpontok felé kellene irányítanunk a lakosságot. E célból szórólapokat készíttettünk, ezeket osztogatjuk, hogy az érdeklődők tudomására hozzuk, milyen veszélyes hulladékot hol lehet leadni – mondta Csonta László. Ezenkívül, saját beruházásként ők maguk is egy hulladékgyűjtő szigetet hoznának létre a Natur lakóparkban, ahol több mint tízféle, szelektíven gyűjtött hulladékot vennének át.
A használt étolaj gyűjtése terén is gondolkodnak a továbblépésen: az összegyűjtött olajt átvevő cég felajánlotta a segítségét, hogy azokban a tömbházakban, ahol erre igény mutatkozik, és ahol van is zárható helyiség e célra, el lehetne helyezni a gyűjtőedényeket, így a lakók számára megkönnyítenék az olaj szelektív gyűjtését.
Nincs viszont semmiféle előrelépés a lejárt szavatosságú orvosságok összegyűjtése terén.
– Két-három szakcéggel is tárgyaltunk ez ügyben, de nem jártunk sikerrel. Egyelőre nem látom, hogy ezt a problémát ki és hogyan fogja megoldani – fogalmazott Csonta.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb