2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

„Extraintézkedés” Keresztúron

A szeptemberi tejpénz rovására literenként 20 banit követel vissza a székelykeresztúri üzem számára tejet termelő gazdáktól a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet. A termelőknek kiküldött levélben „extraintézkedésnek” nevezett döntés az április–szeptember között átadott tejmennyiségre vonatkozik. Tankó László, a tejfeldolgozó válságmenedzsere állítja, a szövetkezet vezetőtanácsának választania kellett: vagy az egyhavi tejpénz, vagy a banki törlesztőrészlet, vagy a fejlesztési beruházáshoz szükséges összeg kifizetését tagadják meg. Szerinte a gazdáktól csak azt a tejpénzt kérik vissza, amit az utóbbi hónapokban a piaci ár fölött kifizettek.

Tankó László a szövetkezet tavaszi közgyűlésén. Kockázatok és mellékhatások
Tankó László a szövetkezet tavaszi közgyűlésén. Kockázatok és mellékhatások

A tejpiaci feltételek romlására és a tejtermelők túlfizetésére hivatkozva „extraintézkedésként” literenként 20 banit követel vissza az üzem számára idén április–szeptember között leszállított nyers tej mennyisége után kifizetett összegből a székelykeresztúri tejfeldolgozót működtető Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet. A különbségként visszakövetelt összeget az üzem vezetése a gazdáknak szeptemberre járó tejpénzből tartja vissza – hívta fel lapunk figyelmét Finta Annamária, a keresztúri feldolgozó számára 15 fejőstehén tejét szállító szentegyházi tejtermelő gazda. Hozzátette: a szövetkezet vezetőtanácsának szeptember 29-i gyűlésén született döntésről az elmúlt hetekben – Bálint Sándor elnök és Kúthi Lázár ügyvezető igazgató aláírásával – levélben tájékoztatták a feldolgozó számára alapanyagot biztosító tejtermelőket, egyesületi csarnokokat működtető gazdaegyesületeket.

Nem tetszik a gazdáknak
Finta és a szövetkezeti tagsággal rendelkező szentegyházi gazdák többsége nem ért egyet a szövetkezet vezetőtanácsának döntésével: a módosítást egyoldalúnak tartva, és érvényes szerződésükre hivatkozva nem hajlandók elfogadni a fél évre visszamenőleges 20 banis tejárcsökkentést. Finta leszögezte: a szeptemberi tejpénz visszatartásáról szóló döntés családi gazdaságukat máris lehetetlen helyzetbe hozta. Pénzük gyakorlatilag már a villanyszámla rendezésére sem maradt.
A tejtermelő gazdáknak kiküldött, a literenkénti 20 banis, hat hónapra visszamenőleges tejárcsökkentést és az október 1-jétől alkalmazott új tejár-kalkulációt ismertető levél létezését lapunknak Bálint Sándor, a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke és Tankó László, a keresztúri üzemet az utóbbi két esztendőben válságmenedzserként irányító gazdasági vezető is elismerte. Bálint Sándor tegnapi megkeresésünkkor néhány nap türelmet kért a döntés okainak részletezésére, azt viszont elismerte: a visszamenőlegesen számított 20 banis árkorrekció a termelők többségének egész szeptember hónapra járó tejpénzét felemészti.

Tankó: áprilisban előre figyelmeztettek
Tankó László, a székelyke­resz­túri üzem menedzsere ugyanakkor már jobban árnyalta a képet: emlékeztetve, ő már a szövetkezet áprilisi közgyűlésén figyelmeztette a termelőket, a tejfelvásárlási árak magasan tartásával azt is megkockáztatják, hogy az üzem a számlák fizetését idővel nem fogja bírni. Kifejtette: mára ez a helyzet állt elő, így a tejpiaci helyzet romlása, a tejkvótarendszer felszámolásának hatásai miatt nem tudnak minden aktuális kifizetésnek eleget tenni. Elmondta: a kötelezettségek közül a 800 ezer lejes banki törlesztőrészlet, 400 ezer lejes uniós pályázathoz kötődő fejlesztési beruházás és a gazdáknak járó 400 ezer lejes tejpénz fizetése vált egyszerre időszerűvé. Leszögezte: a gyárra fordított modernizációs beruházás idén összesen 1,3 millió lejre rúg.
– Két lehetőség közül lehetett választani: vagy egyhavi tejpénzt nem fogunk kifizetni, vagy nem fogunk más vállalásnak eleget tenni. Valamelyiket be kellett vállalni. A piacról élünk, a piaci áron kell megfizetni a munkaerőt, piaci áron kell megfizetni a kamatot és piaci áron kell értékesíteni a sajtot is. A piaci árnál drágábban vásárolt tejet így csakis valamilyen tartalékból lehet megfizetni. Szépvízen ugyanezt a tejárat alkalmaztuk, de ott nemhogy visszavegyük, hanem úgy néz ki, év végén pluszárat tudunk fizetni. Miért? Mert ott a közbirtokosság betette a pénzét és nincs hitelük – fogalmazott Tankó. Megjegyezte: a keresztúri tejüzem a 20 banis, visszamenőleges árcsökkentéssel valójában csak azt az összeget kéri vissza, amit a tejtermelőknek az aktuális piaci árak fölött az utóbbi hónapokban kifizetett.
Lapunknak amúgy a jövő hét folyamán mind Bálint Sándor, mind Tankó László bővebb, részletesebb tájékoztatást ígért.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb