Évtizedek munkájának és a sikeres pályakezdés elismerése

Átadták a Pápai Páriz Ferenc díjakat Székelyudvarhelyen

753

A nagy erdélyi orvostudós és polihisztor nevét viselő Pápai Páriz Ferenc Alapítvány évente díjazza elismerése jeléül azokat a hazai magyar orvosokat, gyógyszerészeket, akik kiváló szakmai és tudományos tevékenységet fejtenek ki. Rendhagyó módon egy magyarországi professzor és három hazai szakember kitüntetéséről döntött idén a kuratórium.

Dr. Benedek István életműdíjat kapott

A 2000-ben, Székelyud­var­he­lyen megalapított Pá­pai Páriz Ferenc Alapítvány kiemelt céljai között szerepel az orvosok, gyógyszerészek folyamatos szakmai továbbképzésének támogatása, illetve a hazai szakemberek tudományos munkájának ösztönzése, elismerése is. Ebből a célból rendezi meg évente a Családorvosi Továbbképző Konferenciát, amelyen rendszerint elismert szakemberek adnak elő, az idei, márciusban lebonyolított eseménynek például félezernél is több résztvevője volt, Erdélyen kívül érkeztek Magyarországról, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is. Az év másik kiemelkedő eseménye a Pápai Páriz Ferenc díjak átadása, amelyet múlt csütörtökön tartottak a Művelődési Ház koncerttermében.

Dr. Bereczki Dániel átveszi a díjat

Lehetne Pápai-kór?
A 18-dik alkalommal jelentkező ünnepélyes díjátadót az alapítvány létrehozója, elnöke, dr. Balla Árpád nyugalmazott gyermekgyógyász főorvos nyitotta meg, köszöntőt mondott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Soós Zoltán konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa, illetve dr. Szilágyi Tibor, az Erdélyi Múzeum-Egylet Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának elnöke is.
A díj közel két évtizedes történetében eddig 47 személy kapott elismerést, köztük 36 egyetemi oktató, 10 főorvos és egy főgyógyszerész. Az idei kitüntetettek megnevezése előtt prof. dr. Bereczki Dániel neurológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója Pápai Páriz Ferenc nemzetközi elismertsége a Parkinson-kór alaptüneteinek egyik első leírójaként címmel tartott előadást. A Magyar Hippokratésznak is nevezett orvostudós ugyanis az 1690-ben kiadott Magyar nyelvű Pax Corporis című munkájában leírta a Parkinson-kórként ismert betegség 4 alaptünetét, tette ezt 126 évvel korában, mint a „névadó”, azaz James Parkinson, sőt még a betegség eredetéről, lefolyásáról, kezeléséről is pontosan nyilatkozott. Bereczki professzor orvostörténeti kutatásainak köszönhetően ma már nemzetközi szinten is elismerik ezt a tényt, amelynek fényében akár Pápai-kór is lehetne a betegség megnevezése, de legalább Pápai–Parkinson kórra kellene módosítani – hangzott el az előadáson.

Dr. Balla Árpád átadja Székely Pálnak az elismerést Fotók: Lőrincz Csaba

Négy személyt díjaztak
Éppen a magyarországi professzor, dr. Bereczki Dániel vehette át elsőként az idei Pápai Páriz Ferenc életműdíjat. Bár ő nem erdélyi, de a Pápai Páriz életművében végzett kutatásokért, továbbá azért, mert évek óta aktív támogatója, segítője az erdélyi orvosok, gyógyszerészek továbbképzésének, érdemessé vált az elismerésre. Ugyancsak életműdíjat adtak át a székelyudvarhelyi születésű dr. Benedek István hematológusnak, a MOGYE tanárának, a Marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika igazgatójának – amint a laudációban elhangzott – „45 év munkájáért, harcáért, áldozatáért, a fiatal erdélyi magyar orvosok támogatásáért”.
Dr. László Ilona marosvásárhelyi főorvos, nyugalmazott gyer­meksebész, ortopéd-traumato­ló­gus Udvarhelyszékről, Székely­­szentkirályról indult, Székely­ud­varhelyen tanult, majd a gyermeksebészet országosan elismert szakemberévé vált. A ma is aktív orvosnő is Pápai Páriz Ferenc életműdíjat vehetett át. A 40 év alatti fiatal kutatóknak, szakembereknek járó díjat a székelyudvarhelyi Székely Pál szakgyógyszerésznek ítélte meg a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány kuratóriuma. A Székelyudvarhelyre hazaköltöző, vidéki gyógyszertárakat működtető Székely Pál egyetemi oktatóként dolgozott a MOGYE-n, 2016 óta pedig a Megyei Gyógyszerészkollégium alelnöke. Az elismeréseket dr. Balla Árpád, az alapítvány elnöke adta át.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek