Évről évre újat nyújt a diáknapok

Beszélgetés Mihály Gergővel

109

Tegnap délután kezdődött a Sapientiás Egyetemi Diáknapok eseménysora, amely idén ünnepli nagykorúságát. Az öt napon át tartó rendezvényről, annak újdonságairól, részleteir­ől Mihály Gergőt, a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat elnökét kérdeztük.

Idén hét csapat jelentkezett a diáknapokra

– Mit nyújt a résztvevőknek a Sapientia a diákrendezvénye?

– Elsősorban élményekben gazdagodnak mindazok, akik részt vesznek a Sapientiás Diáknapokon. Az élményt fokozhatja az elért helyezés is. Az idei díjakból kettő már biztos, az egyik belépő a Double Rise fesztiválra, a másik pedig Vibe-fesztiválbelépő lesz az adott helyezést elérő csapat minden tagja számára. Elsőévesként felejthetetlen élményt jelentett számomra a diáknapokon való részvétel. Az élményt a családias hangulat adja, hiszen teljesen más, mint a többi egyetemi városban. Nem tudnám összehasonlítani sem a KMDSZ (Kolozsvári Magyar Diákszövetség), sem az MMDSZ (Marosváráshelyi Magyar Diákszövetség) diáknapjaival, mert egyedi, mások a körülmények, a szabályok, a résztvevők száma, és az egyedi tény, hogy mindenki ismeri egymást.

– Mekkora volt idén az érdeklődés?

– 2015 óta nem volt ennyi résztvevő. Idén hét csapat jelentkezett, 98 taggal. Ezek a számadatok örömmel töltenek el minket – a Hallgatói Önkormányzat szervezőcsapatát –, hiszen ez azt mutatja, hogy évről évre nő az érdeklődés. Ez talán annak is betudható, hogy sokaknak tetszett a tavaly újdonságnak számító fesztiváljelleg, ami azóta, még inkább vonzhatta a hallgatókat. De a kivétel erősíti a szabályt, hiszen két, elsőévesekből álló csapat is benevezett a versenyre, tehát elmondhatjuk, hogy a kíváncsiság, a megmérettetés vágya is hozzájárul ehhez. Szeretnének belekóstolni abba, hogy miről is szól az egyetemi diáknapok rendezvényünk.

– Milyen feladatok várnak a csapatokra?

– Újítottunk a programon, nem akartuk, hogy ugyanazok a vetélkedők legyenek, mint az elmúlt években. Ami megmaradt, az a Forma1, amely kiemelt része a diáknapokban. Minden napnak megvan a saját tematikája, felépítése, például lesz sportnap, és lesznek úgynevezett forgószínpadok, amikor az épület több pontján, egy időben más-más feladatokat teljesítenek a csapatok, és folyamatosan cserélik egymást. A változás a játékok terén történt, erőnléti próbák – többek között CrossFit feladatok –, logikai játékok, szabaduló szobák stb. teszik próbára a csapatok tudását, erejét. Felmérjük mind a szellemi, mind a fizikai képességeiket. Matematikából, informatikából, általános műveltségből, irodalomból egyaránt megmérettetnek a hallgatók. Tavaly humoristákkal, tudományos előadásokkal próbáltuk színessé tenni a pénteki napot, viszont úgy érezzük, hogy a csíkszeredai hozzáállás még nem elegendő ehhez, hiszen a tavaly az érdeklődés nagyon kicsi volt erre.

– Tudomásunkra jutott, hogy péntek délelőtt uniós gyakornoki­program-bemutatón vesznek részt a diákok.

– Így van. Az egyetemi diáknapok keretében részt veszünk a megyei tanács által szervezett uniós gyakornoki program előadásán, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mutat be a megyeháza márványtermében. Hallgatóink itt megtudhatják, miért érdemes pályázni az EU-s gyakornoki programok valamelyikére. A megyei tanács elnöke azt is elmondja, hogy milyen posztokra lehet pályázni, miről szól ez a gyakornoki program, és mit nyer az, aki kipróbálja magát egy ilyen lehetőség által. Hiszen az, aki bátor ahhoz, hogy belevágjon ebbe és megnyeri a pályázatot, az Európai Unió valamelyik intézményénél foglalhat el gyakornoki állást, a tapasztalat mellett ösztöndíjban is részesül, amely általában fedezi a megélhetés költségeit.

– Mivel jár egy ekkora méretű rendezvény megszervezése és lebonyolítása?

– A pénteki fesztivál elég sok előzetes munkát igényelt, tavaly október óta készülünk rá. A csapatportyával negyvenfős szervezői stáb foglalkozott, január óta. A csapatok részéről való felkészülés annyiból áll, hogy leadják a jelentkezési íveket, azután kapnak egy listát arról, hogy milyen kellékekre, eszközökre lesz szükségük, mit kell elkészítsenek, minderre pedig három hét állt rendelkezésükre.
Mi, szervezők egymás közt elosztottuk a feladatokat – persze mindenki szabadon választhatott –, teljes játékleírást adtunk kézbe, ami segítségével fel lehet készülni a játékokra, programpontokra. Amit nem tudhatunk előre, viszont részben fel lehet rá készülni, az az időjárás. Reménykedünk a jó időben, de számításba vasszük a lehetséges rosszat is. Eső esetén rendezvénysátorokkal is készülünk.

– Honnan jött a pénteki fesztivál ötlete?

– Ez olyan tendencia, amit nagyobb városokban működő di­ákszervezetek már évek óta hasznosítanak. Azt gondoljuk, hogy minden adott a városban. Az egyetemisták számára kínált tanulási lehetőség színvonalas, a Sapientia–EMTE mindent biztosít ahhoz, hogy hallgatóink jó szakemberként megállják a helyüket a munka mezején. Viszont úgy érezzük, hogy a fiataloknak szóló programokkal, a diákélet felpezsdítésével a város kissé le van maradva. A szomjas szerdán kívül semmilyen diák-megmozdulási lehetőség nincs, amivel ide lehetne vonzani a leendő hallgatókat. Mindezzel azt szeretnénk megmutatni, hogyha valaki magas szintű oktatást és emellett virágzó diákéveket szeretne, nem kell több száz kilométerre költözzön, mert ezt Csíkszeredában is megkaphatja. Évről évre szeretnénk növelni rendezvényeink színvonalát, tavalyhoz képest idén sikerült és reméljük, hogy a Hallgatói Önkormányzat következő elnöksége is ezt tűzi ki célul.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek