Évet értékelt Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere – Megkezdett beruházásokat folytattak, újakba vágnak bele

Nagy Attila
192

Több millió eurónyi külső forrást sikerült fejlesztésre fordítani: napközi épül, további utcákat aszfaltoznak, kultúrotthonokat szerelnek fel. Erdei utak javítására is készülnek a községben, ugyanakkor a közösségi élet fejlesztése, a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, a fiatalok itthon maradásának támogatása is fontos célkitűzés az új esztendőben.

Nagy Attila

A már elkezdett beruházások közül az egyik legnagyobb és legfontosabb a saját anyagi forrásokból megkezdett katasztrófavédelmi központ, ami várhatóan tavaszra készül el. Nagy Attila polgármester kifejtette, hogy a modern épületben kap helyet a helyi önkéntes tűzoltók teljes felszerelése, illetve egy konferenciaterem, ahol képzéseket lehet majd tartani. Elkészült továbbá a főút mellett teljes hosszúságban végigvezető járda Zetelakán, a gyalogosok használják, bár a kivitelező még nem fejezte be a munkát.
– Nem sikerült befedni a vízelvezető árkokat, most próbáljuk ideiglenesen faelemekkel pótolni a hiányt – mondta a polgármester.
Befejezték viszont a községközpont egy részének modernizálását, alapos térrendezést végeztek: kockakővel borított járdát, parkolókat alakítottak ki, megoldották az esővíz elvezetését, földbe kerültek a vezetékek, köztéri bútorokat helyeztek el.
– Szeretnénk folytatni a munkát, hogy legyen szép központja Zetelakának, de ez többéves projekt, egyhamar nem lesz vége. Ami megvalósult, az a minta, hogy hogyan képzeltük el az átalakítást – fogalmazott Nagy Attila, aki szerint talán ez a terv áll a szívéhez legközelebb.
Örvendetes, hogy a benyújtott pályázatokat szerre elfogadták, jelentős külső forrásokat sikerült behozni központi alapokból, illetve a PNDL programból.
– Egymillió eurót a zeteváraljai víz- és szennyvízelvezető rendszer építésére (amely a zetelaki hálózatra csatlakozik majd), 440 000 eurót napközi építésére nyertünk, továbbá másfél millió eurót költhetünk erdei utak rendbetételére, egymilliót utcák aszfaltozására, és 270 000 euró áll rendelkezésünkre a zetelaki és zeteváraljai kultúrotthonok felszerelésére – sorolta Nagy, majd elmondta, hogy a legtöbb esetben a munkálatok az idén kezdődnek.
Már megvan a kivitelező a napközi esetében és az utcák aszfaltozására. Folyamatban van a kultúr-
otthonok felszerelése, a székek, szőnyegek már megérkeztek, most várják a hang- és fénytechnika, illetve a légkondicionáló berendezések beszerelését. Aláírták a vízvezetékrendszer építését célzó pályázatot, illetve az erdei utak javításáról szólót is. Ez utóbbi esetében bizonytalan még, hogy idén sikerül-e nekifogni a munkának, mert alapos előkészítésre van szükség.
Legnagyobb csalódást a Zöld Ház programban benyújtott pályázat elutasítása jelentette, a kormány az összes projektet visszautasította, köztük a zetelakiakét is.
– A sportcsarnok fűtésrendszerét szerettük volna modernizálni, mert propángázzal fűtünk, ami jelenleg a legdrágább megoldás – közölte a községvezető.
Idénre értelemszerűen a legfontosabb cél a beruházások folytatása, az újak elkezdése. Emellett viszont fokozott figyelmet kívánnak fordítani a szolgáltatások javítására, a közösségi élet különböző vetületeire (kultúra, sport, az ifjúsági és civil élet), illetve a szociálisan veszélyeztetett csoportok felzárkóztatására.
– Van olyan tervünk, hogy az itthon maradás támogatása érdekében területet vásárolunk, és felajánljuk az építkezni akaró fiatal családoknak. Ugyanakkor működik már egy nappali foglalkoztató központunk, ahol szakembereink délutáni foglalkozást nyújtanak a korai iskolaelhagyás által veszélyeztetett gyerekeknek. Ennek a mostaninál jobb helyszínt szeretnék találni – részletezte a polgármester, és elmondta azt is, hogy épp decemberben döntötte el az önkormányzat, hogy Zetelaka is csatlakozik a Gyulafehérvári Caritas United Network elnevezésű programjához, amely átfogó módon próbál tenni a hátrányos helyzetű csoportok, a gyerekek és fiatalok társadalmi beilleszkedéséért.
Évértékelő beszélgetésünkben a költségvetésben várható változásokról is szót ejtettünk. A polgármester egyrészt örül, hogy a törvényi változásoknak köszönhetően emberségesebb bért kapnak a hivatal alkalmazottai, de aggódva néz az idei év elé, tekintve, hogy kevesebb pénz kerülhet vissza a község büdzséjébe. Nehezményezi, hogy nincs tekintettel a kormány arra, ha jól gazdálkodik egy település, mert ha jól spórolt, kevesebbet osztanak vissza. Fontosak tehát a pályázatok, és Nagy Attila elmondása szerint a külső források lehívására benyújtott projektek száma idén a tízet is eléri. Vannak már elbírálásra váró pályázataik, és vannak, amelyek mostanában készülnek el.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.