Éves méhésztalálkozó Csíkszeredában: Jótékonykodó tudásbővítő

65

Hasznos, aktuális előadásokkal egybekötött tudásbővítő találkozóra várja szombaton Csíkszeredába a méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A méhészek ugyanakkor jelképes mézadományaikkal Böjte Csaba gondozottjain is segíthetnek.

Éves szakmai találkozóra hívja február 8-án, azaz e hétvégén szombaton tagjait, illetve a méhészeti témák iránt érdeklődőket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A délelőtt fél 10-től kezdődő rendezvénynek a megyeháza nagygyűlésterme ad otthont, ahol a Csíkszéki Mézlovagrend tagjainak felvonulása után házigazdaként Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke köszönti a megjelenteket. A köszöntők rendjén Tánczos Barna szenátort és Borboly Csabát, a megyei önkormányzat elnökét is mikrofonhoz várják, majd ezt követően négy szakmai előadást hallgathatnak meg a résztvevők. Dr. Tófalvi Melinda, korondi bioméhész az anyanevelésről és az irányított tenyésztést szolgáló mesterséges megtermékenyítésről tart előadást, míg Neumann György hódmezővásárhelyi méhész a tavaszi serkentéstől a telelésig tartó méhészkedési gyakorlatáról számol be székelyföldi méhésztársainak. A következő három évre kidolgozott, idéntől életbe lépő Országos Méhészeti Program újdonságait, változatásait Lázár István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség osztályvezetője ismerteti, míg Becze István, a székelyföldi falugazdász-hálózatot irányító Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a hálózatként működő szervezetet, valamint méhészeket tanácsadással, pályázatírással segítő munkáját mutatja be.
A rendezvénynek ugyanakkor a méhészek találkozásán és szakmai ismereteik bővítésén túl karitatív céljai is vannak. A szervezők ugyanis – a hagyományoknak megfelelően – mézgyűjtést szerveznek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói otthonában nevelkedő gyermekek javára. Épp ezért arra kérik a méhészeket, hogy a szombati, csíkszeredai találkozóra 1 kilogramm mézet is hozzanak magukkal. Akinek pedig erre nincs lehetősége, az adományként akár ennek ellenértékével is hozzájárulhat a nemes cél sikeréhez.

Méhésztanfolyam: még lehet jelentkezni

Ma délután, Csíkszeredában indul a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Hargita Megyei Méhészegyesület közös szervezésű méhészképzése, ám az utolsó, szabadon maradt helyekre a napokban még fogadják a jelentkezőket. Az oktatási és a munkaügyi minisztérium által kibocsátott, uniós szinten elismert diplomát biztosító 360 órás – 120 elméleti és 240 óra gyakorlati – képzést a kezdő és a haladó, gyakorlott méhészek számára a szervezők egyaránt ajánlják. Az akkreditált méhésztanfolyamra jelentkezni Szakáli Gézánál, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársánál a 0723–916864-es telefonszámon lehet.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek