Évértékelés díjosztással

Terítéken a mezőgazdaság és vidékfejlesztés

147

A kiskertész program legjobbjait és a mintagazdaságokat díjazta tegnap Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és Fejlesztési Ügynöksége, továbbá Vitos Mózes-díjjal ismerték el a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet, valamint a Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület vidékfejlesztés terén elért eredményeit. Az esemény a megyeháza év végi mezőgazdasági és vidékfejlesztési évértékelő összejövetelének része volt.

Kiskertészeket és mintagazdaságokat díjaztak Fotó: HMT Sajtószolgálat

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a mezőgazdaság és vidékfejlesztés terén elért eredmények a megyei és a helyi önkormányzatok, valamint a gazdák összefogásának köszönhető, a kormány megszorító intézkedéseinek ellenében. Az elöljáró úgy vélte: Hargita megye vidékfejlesztése jó irányba halad, ugyanakkor emlékeztetett, 2021-től új EU-s finanszírozási időszak következik, a megyének szüksége lesz 2030-ig tartó agrárstratégiára. Ugyanakkor szóvá tette: a bukaresti kormányzás kiszámíthatatlan, a megyének ezért önállóan kell megterveznie, hogy miként érheti el céljait.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület vezetője az elmúlt nyolc év tevékenységeiről tartott beszámolót, a kezdetben nyolc községgel indult egyesületnek ma már negyvenhét község a tagja. Cilip Árpád, a megyei fejlesztési ügynökség igazgatója is beszámolt az általa vezetett intézmény eddigi tevékenységéről, és a jövőbeli tervekről szólva elmondta: az ügynökség egyik legnagyobb terve, hogy a Székely termék védjeggyel ellátott termékeket népszerűsítő helyi és hagyományos vásárok megszervezése mellett az online értékesítést is elérhetővé tegye.
Becze István megyei tanácsos, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottság vezetője pedig a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium által indított Kárpát-medencei Falugazdász Programra hívta fel az érintettek figyelmét, ott ugyanis egyelőre a hálózatépítés zajlik, ehhez minden segítség jól fog.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek