Évente több tucat bejelentés

A legtöbb eltűnt személyt 24 órán belül megtalálják

21

Feltehetően vasárnap eltűnt 33 éves maroshévízi férfi autóját találták meg tegnap a Maros partján, Galócáson. A múlt héten ugyanakkor további két eltűnést is jelentettek Hargita megyében: a szintén hévízi 50 éves férfi azóta előkerült, a 39 éves szentegyházi G. Árpádot azonban még keresi a rendőrség. Ezeknek apropóján faggattuk a rendőrséget az eltűnésekről.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Hargita Népe kérdésére elmondta: évente több tucat eltűnést jelentenek a rendőrségen, de az esetek túlnyomó többségében az eltűntnek hitt személyek 24 órán belül előkerülnek.
Az eltűnés nagyon is komoly dolog, de a háttér rendszerint ennél hétköznapibb Gheorghe Filip szerint. Mint részletezte, a rendőrség a bejelentett eltűnések több típusát tartja nyilván: van, amikor felügyelet nélkül hagyott gyerekek kóborolnak el, máskor tinédzserek szöknek el otthonról családi veszekedések után, ezeken kívül vannak, amikor a férjüktől rettegő feleségek menekülnek el. De gyakran akadnak férjek, akik lelépnek a szeretőjükhöz.
– Jómagam is tudok olyan esetről, hogy a férj leugrott egy csomag cigiért, és a feleség másnap döbbenten tudta meg, hogy kedvese a bolgár tengerparton nyaral – jegyezte meg a szóvivő.
Kérdésünkre elmondta: bár az eltűnéseket követő első percekben többnyire nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a dolognak, abból a szempontból, hogy mekkora veszélyben lehet az illető, egyáltalán nem mindegy, hogy miért lépett le valaki. Ugyanis, ha valaki például öngyilkossággal fenyegetőzve tűnik el, akkor a rendőrség is azonnal nagy kockázatú veszélyforrásként kezeli az eltűnés bejelentését. Ilyen esetekben egyébként egyáltalán nem kell megvárni a 24 órát az illető eltűnésétől, sőt ajánlott azonnal jelenteni, hogy a rendőrség rögtön elkezdhesse keresni az illetőt.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.