Évente csökken a vizsgázók száma

64

Összesítette a megyei tanfelügyelőség az idei érettségi vizsgára beiratkozók számát. A becslések szerint 2400 tanuló jelentkezésére számítottak a szakemberek, a jelenlegi tizenkettedikesek és régi évfolyamokból beiratkozottak száma azonban nem éri el ezt a számot.

Tegnap összesítette Hargita Megye Tanfelügyelősége az érettségi vizsgára jelentkezők számát, Bartolf Hedwig tanfelügyelő szerint június 13-tól kezdődően a megyében 2242 diák készül vizsgázni.
Az előzetes becslések szerint a tanfelügyelőség hozzávetőlegesen 2400 diák jelentkezésére számított, idén azonban ennél kevesebben érettségiznek.
– Egyértelmű, hogy a szigorított biztonsági feltételek mellett egyre kevesebb diák próbálja meg letenni az érettségi vizsgát. A tizenkettedikesek a próba érettségi alatt már felmérik tudásukat és azok, akik nem érik, el az ötös átmenő jegyet, gyakran nem jelentkeznek a nyári vizsgasorozatra – mondta lapunknak Bartolf Hedwig.
A tanfelügyelő szerint emellett évről évre csökken a megyében tanuló diákok száma is, tanévenként átlag két-három osztállyal kisebb a diáklétszám.
– Idén annyi változás van az érettségi menetében, hogy a kompetenciavizsgán nem húzhatnak új tételt a tanulók, de nem hiszem, hogy ez befolyásolná a vizsgára beiratkozók számát. Megyénkben eddig sem volt jellemző, hogy a vizsgázók tételt cseréltek volna – részletezte a tanfelügyelő.
Az érettségi vizsga idén június 13-án a román nyelv kompetencia vizsgával kezdődik és július 1-jén az idegen nyelv próbával zárulnak a képességfelmérők.
Az írásbelik július 4-én román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek, 5-én magyar nyelv és irodalomból kapják meg tételeiket a diákok, 6-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, július 8-án pedig a választható tantárgyból. Az eredményeket július 12-én függesztik ki.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.