Évente ajánlott a nőgyógyászati rutinellenőrzés

3 236

Fiatal orvosokat bemutató sorozatunkban ezúttal a Gyergyó­szent­miklósi Városi Kórház fiatal szülész-nőgyógyászát mutatjuk be. Dr. Laczkó Csilla tulajdonképpen hazaérkezett az év elején Gyergyószentmiklósra, ugyanis gyergyóalfalvi származású. Szakmai tudását Marosvásárhelyen szerezte, ott szakvizsgázott és januártól dolgozik a kórház szülészet-nőgyó­gyászati osztályán, valamint a poliklinikán. A fiatal szakorvos arra hívja fel a nők figyelmét, hogy saját egészségük érdekében járjanak rendszeres szűrővizsgálatra.

Fotó: Nagy Levente

– Miért döntött úgy, hogy nőgyógyász lesz?

– A szülészet-nőgyógyászat hatodéves tantárgy volt az egyetemen, akkor 12 hetes gyakorlatunk volt, ezen idő alatt sok szülést és nőgyógyászati műtétet láttunk. Már akkor megtetszett, ezért választottam ezt a szakot. Már a tanulmányaim alatt tudtam, hogy haza szeretnék jönni Gyergyószentmiklósra. Kevés ideje dolgozom, még az elején vagyok, de elmondhatom, hogy kezdem megszokni.

– A poliklinika nőgyógyászati rendelőjénél mindennap nagyon sokan várakoznak. Mennyire vannak leterhelve a kórház nőgyógyászai?

– Valóban sokan vannak a poliklinikán, s az osztályon is négyen dolgozunk nőgyógyászként, de el tudjuk látni a feladatokat. Mindennap sok pácienst megnézünk, akik különféle nőgyó­gyászati problémákkal érkeznek, a terhességkövetés is a feladataink közé tartozik. Azokat a várandós nőket, akik a huszadik hét körül vannak, az osztályon is meg szoktam vizsgálni: alaposabban is megnézzük a magzatot, gerincoszlopot, végtagokat, szívet, agyi, hasi struktúrát figyelünk. Minden kismamának az a kérdése, hogy rendben van-e a baba. Erre a legnehezebb válaszolni, hiszen sok olyan rendellenesség létezik, ami ultrahanggal nem kimutatható – például az anyagcsere-betegségek. De igyekszünk odafigyelni minden részletre.

– Vannak kismamák, akik úgy döntenek, hogy a megye más városaiból választanak szülészorvost. Erről mi a véleménye?

– A vándorlás véleményem szerint mindig volt és lesz is, innen is mennek más kórházba, és máshonnan is jönnek ide. Tudom, hogy sok múlik az orvos hozzáállásán, ezért igyekszek megfelelni az elvárásoknak.

– A szülész-nőgyógyász munkájának igazán különleges része a születés…

– Igen, minden szülés más és más, nincs kettő egyforma, ezért kell mindig észszerű döntést hoznunk az adott helyzetben. Egy újszülött világra segítése mindenképpen sok adrenalint ad nekünk, nőgyógyászoknak.

– A gyergyói kismamák rendszeresen járnak vizsgálatokra?

– Vannak terhesek, akik csak a szülés közeledtével látogatnak el orvoshoz. Van továbbá egy szűk réteg, aki csak szülni érkezik meg a kórházba, de azért a többség, ahogy kimarad a ciklusa, hamar jelentkezik, és fontosnak tartja, hogy rendszeresen lássa orvos. Az első trimeszterben legalább egyszer ajánlott nőgyógyászhoz menni, aztán a huszadik hét körül alaposabban is megnézzük a magzatot. Ha az élettel összeegyeztethetetlen rendellenességet észlelünk, ilyenkor még lehet tenni azért, hogy ne kelljen kihordja, megszülje a gyermeket. Később már nem. A következő hetekben a magzat jóléti állapotát követjük, hogy valóban egészséges legyen a baba.

– Nem csak a kismamáknak fontos, hogy rendszeresen járjanak nőgyógyászhoz…

– A nő, ha már nemi életet él, akkor számára évente ajánlott rutinellenőrzésre járnia. Sajnos találkoztam olyan esettel is, hogy 28 éves nőnél előrehaladott méhnyakrákot diagnosztizáltunk. Ebből is látszik, mennyire fontos szűrésre járni. A betegségnek számos megelőző állapota létezik, és ha időben diagnosztizálunk, akkor sok esetben százszázalékos gyógyulást érhetünk el. A rákszűrő vizsgálat nem invazív, fájdalommentes, ingyenes. A mintavételt követően három hetet kell várni az eredményre, ha rossz az eredmény, mikroszkópos vizsgálat következik, ha szükséges, akkor biopsziát készítünk, vagyis mintát veszünk.

– Mi az, amit a leginkább tanácsolna a nőknek?

– Bármilyen panaszuk van, jöjjenek hozzánk bátran, senkinek nem harapjuk le a fejét. Ismét kiemelem a rutinellenőrzés fontosságát: az alattomos betegségeket így idejében csíphetjük el, még mielőtt tüneteket okoznának, ennek köszönhetően pedig a beteg gyógyulási esélyei jóval nagyobbak.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek