Évekig eltart, de korszerű lesz

Csíkszereda tömegközlekedése

322

Legkevesebb négyéves munka, amíg elkészül és működni kezd Csíkszereda új tömegközlekedési rendszere, amelynek a kortárs technológia alkalmazása mellett a legnagyobb újdonsága, hogy a Fürdő és Hajnal utcákat érintő járat is lesz – közölte lapunk megkeresésére Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere

Hosszas tervezésre és kivitelezésre készülnek. Alapjaiban változik meg a buszos közlekedés Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda – szerdán lakossági fórumon megvitatott mobilitási tervének – egyik izgalmas része a városi tömegszállítás forradalmasítása. Az elöljáró kérdésünkre elmondta: úgy tervezik, hogy a jelenlegi járatokat megtartják, csupán kis mértékben történnek módosítások, ugyanakkor lesz majd egy-két olyan járat is, amely kifejezetten a városközpontot fogja kiszolgálni. Ami újdonságnak számít majd, hogy a Fürdő és Hajnal utcákat érintő járat is lesz.
Elsősorban a zsögödi járat útvonalát fogják módosítani. Arra a kérdésünkre, hogy csúcsidőben milyen gyakran járnak majd a megújúlt városi tömegközlekedés járatai, elmondta: a városvezetés egyelőre még vacillál, hogy csúcsidőben 5 vagy 7 perces időkö­zönként járjanak a városi buszok. Hozzáfűzte: ez csak a legjobban igénybe vett járatokra vonatkozik, a többi járat várhatóan 10 percenként jár majd csúcsidőben.
A tervek szerint reggel 6 órától este 10-11 óráig közlekednek majd a járatok, éjjeli járatot ugyanakkor nem terveznek indítani.
Korszerűsítik a jegyrendszert is: elektronikus kártyás rendszert terveznek bevezetni, a járművek fedélzetén pedig utasszámláló lesz, amelynek köszönhetően kiszűrhetik a potyázókat. A megállókban már meglévő öt digitális kijelző mellé további kijelzőket szerelnek fel, amelyeken látható lesz, hogy hány perc múlva érkezik a következő busz. A tömegközlekedési eszközök útvonalát a tervek szerint okostelefonon, mobiltelefonos applikáció segítségével is nyomon lehet majd követni.
A polgármester kérdésünkre elmondta: átállási időszakra – amikor a két jegyrendszer párhuzamosan üzemel – nem lesz szükség, hiszen várhatóan 2021–2022 körül kerülhet sor leghamarabb az új tömegközlekedési rendszer bevezetésére. Egyszerűen az egyik hétvégén megszűnik a jelenlegi rendszer és működni kezd a másik.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek