Évadkezdés Hargita megye színházainál

Gazdag Kínálat

117

A színészek már próbálnak a megye mindhárom kőszínházá­ban, árusítják a bérleteket, Szé­kely­udvarhelyen és Gyer­gyó­szent­miklóson bukaresti színházi se­regszemlére készülnek, s a Tomcsa Sándor Színház társulata a 11. DráMa Kortárs Színházi Találkozó előkészületein dolgozik.

Bartha, Dunkler, Nagy. Felfrissült csapatra van szükség a tervekhez Fotó: Asztalos Ágnes

Hargita megye három kőszínháza – a csíkszeredai Csíki Játékszín, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház – készül az új színházi évadra.

Bővülő színházi tér Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen a héten már zajlanak a Fagyi című vígjáték próbái, dolgoznak Böszörményi Gyula Hótündér című mesés játékán is (rendezi Aracs Eszter), az első premier mégsem ezek közül kerül ki, hanem a Kovács János meghal című, Hatházi András által írt darab ősbemutatója lesz az új évad előadása (rendezi Zakariás Zalán). De már azelőtt elmerülhetünk a színházi élményben, hiszen szeptember 16–21. között zajlik a DráMa Kortárs Színházi Találkozó – vágott bele a hírek, újdonságok sorolásába Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója tegnap délelőtt.
„Előtérben a néző.” Ez lesz az idei fesztivál mottója. Az előadások mellett az esemény szervezői több olyan fórummal és találkozáslehetőséggel készülnek, amivel közelebb viszik a nézőket az alkotókhoz, a színházhoz és egymáshoz. A DráMára Bukarestből, Nagyváradról, Kolozsvárról és Kisjenőről összesen tizenkét előadás „érkezik”, magyar és román kortárs darabok. A számos izgalmas kísérőprogram közül egyet el is árult Bartha Lóránd, az új irodalmi titkár: megrendezik a Színházunk éjszakáját, reggelbe nyúló színes eseményekkel.
Kezd a román színházi szakma is végre Udvarhelyre figyelni – jegyezte meg Nagy Pál, miután bejelentette, hogy meghívást kaptak immár másodszor a Román Nemzeti Színházi Találkozóra, október 24-én a Mi kis városunk című darabot mutatják be Bukarestben. De ott lesz az udvarhelyi teátrum a kétévente megrendezett nagyváradi Fux Fest elnevezésű bábszínházi fesztiválon, a gyergyószentmiklósi Színházi Kollokviumon is. Januárban pedig először jön Székelyföldre, még pontosabban a Nagy-Küküllő partjára a MAFESZT, a partiumi, csíkszeredai és udvarhelyi színházak közös fesztiválja.
Felújítanak két korábbi előadást, a Káoszt és a Nem lesz reggel, Fred címűt. Ez utóbbinak külön érdekessége, hogy Antal Csaba helyét Barabás Árpád veszi át a darabban, tehát azoknak is érdemes újra megnézni, akik már látták – Nagy Pál igazgató szerint. Szilveszteri előadásként Caragiale Elveszett levelével áll színpadra a társulat, ismét Udvarhelyre jön rendezni a magyarországi Anger Zsolt, Pintér Béla Kaisers TV. Ungarn című történelmileg hiteltelen, szomorú komédiáját állítja színpadra. Folytatódik az új évadban is a SzinT, azaz a színházi nevelési program, amit osztálytermi, a drámapedagógia módszereit is alkalmazó előadásokkal terveznek kibővíteni.
Jelenleg 17 tagot számlál a társulat. A legfájóbb változás Szász Kriszta hiánya (aki nemrég hunyt el súlyos betegségben). De újra aktív tag lesz Mezei Gabriella színművész, illetve többszöri vendégszereplése után leszerződött a színházhoz Jakab Tamás színművész, és Albert Orsolya színművész is visszatér a Káosz című előadásba. A csapatot erősíti Fekete Ágnes öltöztető és sminkes, illetve komoly színházi képzettséggel és tapasztalattal rendelkező kreatív stáb állt össze, amelynek tagjai a közönségszervezésért, a marketing- és PR-kapcsolatokért és a művészeti titkárságért felelősek, ők Bartha Lóránd, Dunkler Réka, Győrfi Kata és Szabó Janka. Már dolgoznak a Művelődési Ház pincéjében egy új próbaterem kialakításán, amely akár kisebb előadásoknak is helyet adhat majd – hangzott még el a sajtótájékoztatón. Egy új típusú bérletet is bevezettek, amit Méhes Györgyről neveztek el, és teljesen szabadon felhasználható négy előadásra, vagy akár egyre, ha négyen ülnek be a kiválasztott darabra. A kisgyerekes szülők is készülhetnek színházba, akár bérletet is válthatnak, mert lesznek olyan esték, amikor profi gyermekfelügyeletet biztosítanak az előadás idejére.

Hat bemutatóra készülnek Gyergyószentmiklóson
Két szeptemberi bemutatóval rajtol a Figura Stúdió Színház idei évada: Örkény István Tóték című kisregénye alapján Florin Vidamski rendezésében láthatják a darabot szeptember végén az érdeklődők. Emellett ugyancsak szeptemberben Tamás Boglár színésznő Persze című egyéni műsora is megtekinthető. Mindkét bemutató próbafolyamatai már az előző évad végén elkezdődtek.
A Figura idén először kapott meghívást a Bukarestben szervezett Országos Színházi Fesztiválra (FNT). A társulat az ország legnagyobb színházi szemléjén a Három nővér című előadásával vesz részt: ezt játsszák két alkalommal októberben. Az Albu István által rendezett darabot ugyanakkor a múlt évad végén a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a szakmai zsűri két kategóriában díjazta.
– Nagyon örülünk a bukaresti meghívásnak, bár nehéz lesz megszervezni az októbert, hiszen ebben a hónapban tartjuk tizenharmadik alkalommal a Kisebbségi Színházak Kollokviumát. Az október 11–20. között tartandó fesztiválra minden romániai kisebbségi színházat meghívunk, nemcsak a nagyokat, hanem a kisebb műhelyeket is, emellett kísérőrendezvényekkel színesítjük a programot – mondta el érdeklődésünkre Albu István színházigazgató.
A január ismét új bemutatóval érkezik: Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című gyermekregényét viszik színre, március végén pedig egy Csehov-darabbal, a Sirállyal készülnek színpadra állni. Az évad végén újabb két próbafolyamat fog párhuzamosan zajlani: Janina Carbunariu Stop the Tempo című művét és Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című komédiáját mutatják meg a közönségnek.
– Próbáltuk úgy összeállítani az évad kínálatát, hogy legyenek benne kortárs – magyar és külföldi – szerzők, ugyanakkor klasszikus darabok is. Emellett továbbvisszük a Te színházad című színháznevelési programunkat, tantermi előadásokkal, megtartva a gyermek- és diákbérlet rendszerét is. Ezáltal a gyermekek a sajátjaink mellett a másik két Hargita megyei színház előadásait is láthatják – mondta el Albu István, és hozzátette: mindemellett sok meghívásnak tesznek eleget, keresettek az előadásaik, ez visszajelzésként lendületet ad a munkához.

Új utakat keresnek Csíkszeredában
Augusztus 12-től lehet bérletet váltani a Csíki Játékszín 2019–2020-as évadjának előadásaira, október közepéig. A tavalyi bérletesek helyét a szokásos rendhez híven szeptember 6-ig tartják fenn. A 21-dik évad felnőtt és ifjúsági bérletei négy, illetve öt előadásra érvényesek. Az ötödik előadás idén az Udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka lesz.
– Az idei évad kísérletezőbb jellegű, keressük az új utakat, a kommunikációs csatornákat a nézőkkel, hogy az ő igényeikre még inkább válaszolhassunk – jegyezte meg Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója, hozzátéve: próbáltunk olyan rendezőket is megszólítani, akikkel még nem dolgoztunk, mint például: Vladimir Anton vagy Györfi Csaba, akit mostanig koreográfusként ismerhettünk.
Minden korosztály elvárásainak szeretnének megfelelni, így műfaji szempontból széles a kínálat, prózai, zenés, magyar és világirodalmi műveket egyaránt színre visznek.
Az évadnyitó előadást szeptember 20-án játsszák, Móricz Zsigmond Rokonok című színművének rendezője a színház volt igazgatója, Parászka Miklós. További előadások: Ettore Scola – Györfi Csaba – Kányádi Szilárd: A gála (rendező Györfi Csaba), William Shakespeare: III. Richárd (rendező: Vladimir Anton) Dálnoky Réka – Kányádi Szilárd – Visky Andrei: Munkacím: Hét (rendező Visky Andrej).
Bérleten kívül a stúdióban mutatják be Kali Ágnes és Csiki Zsolt Valaki álma munkacímű darabját Csiki Zsolt rendezésében, illetve Deák Katalin és Hatházi András Cím nélkül darabját, amelynek rendezője Hatházi András.
A tavalyi évad népszerűségnek örvendő darabjait idén is bemutatják a nagyszínpadon: a Mágnás Miskát Kányádi Szilárd rendezésében, a Sirályt Albu István rendezésében, illetve az Ünnepek házát szintén Kányádi Szilárd rendezésében. A stúdiószínpadon is újra megtekinthető A halottember Kányádi Szilárd rendezésében, az Ásókapa Bartalis Gabriella rendezésében, a Megtorlás Tóth Árpád rendezésében, A párnaember Csiki Zsolt rendezésében és Az öldöklés istene Barabás Árpád rendezésében.
Négy előadásra a felnőttbérlet 80 lejbe, míg öt előadásra 100 lejbe kerül, a nyugdíjasoknak és diákoknak kedvezményesen 50 lejbe, a premierekre érvényes Bánk bán-bérlet pedig öt előadásra 125 lejbe kerül. A színház hivatalos támogatóinak Mecénás bérlete idén 450 lej.

Beázott pár helyiség

Amint Borsos Kinga, a Csíki Játékszín aligazgatója lapunknak elmondta augusztus 15-én elkezdődtek a színház tetőszerkezetének felújítási munkálatai. Már az utóbbi években folyamatosan kérték az önkormányzat segítségét, mivel a tető sok helyen megrongálódott és beázott pár helyiség. „Olyan is történt, hogy egy új varrógépet semmisített meg a befolyó víz – jegyezte meg az aligazgató. A városi tanács 400 000 lejes beruházásából a meglévő gerendákat lekezelik, a léceket cserélik és az egész épületre új cserép, illetve helyenként bádoglemez kerül. A szakaszosan folyó munkát az alkotóterem fölött kezdték el, és a kivitelezővel aláírt szerződés szerint november 15-ig befejezik.

Asztalos Ágnes
Boncina-Székely Szidónia
Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek