Év végére több a pénz

Ingyenes fogászati kezelések

166

Hargita megyében a fogorvosok 27 százaléka áll szerződésben az egészségbiztosító pénztárral. Bár az erre fordított összeg évről évre nő, nem fedi a szükségletet, így többnyire csak gyermekek és hátrányos helyzetű személyek részesülnek ingyenes fogászati szolgáltatásokban. Az év utolsó két hónapjára most az eddiginél több pénz áll rendelkezésre.

Fogászati kezelés. Kevesen jutnak hozzá az ingyenes ellátáshoz Fotó: László F. Csaba

Bár az egészségbiztosítás keretében a 18 éven aluliak számára a fogászati ellátás is ingyenes, és a felnőttek számára is számos szolgáltatás térítésmentes lenne, a fogászati kezelésekre kiutalt pénz messze elmarad attól, hogy ez a valóságban is működhessen. Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója szerint a fogászati kezelésekre fordítható összeg évről évre növekedett, de még mindig nem elég.
Intézményük 2016-ban 893 ezer lejre, tavaly 1,08 millió lejre, idén pedig 1,69 millió lejre szerződhetett fogászati kezeléseket a megyebeli biztosítottak számára az itt dolgozó fogorvosoktól.
– Akik szerződést kötnek velünk, azok ezeket az összegeket többnyire a gyermekekre és a hátrányos helyzetűekre fordítják. Hisz például, ha egy hónapra kap egy orvos 3500 lejt, és abból egy költségesebb műveletet végez (elkészít mondjuk egy fogsort), akkor 2000 lej már el is mehet egyetlen személyre. De ha ebből a pénzből kiskorúak fogát kezeli, akkor lehet, hogy negyven gyermek fogát be tudja tömni – ismertette a hátteret a pénztár igazgatója.

Kevesen szerződnek
Nemcsak a pénz kevés, hanem ennek következményeként az egészségbiztosítóval szerződésben álló fogorvosok száma is alacsony. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár kimutatása szerint a megyében dolgozó 198 fogorvos közül október végén 54-gyel álltak szerződésben. Ez a jelenlegi, 27 százalékos arány tavaly még 30 százalékos volt, akkor 60 orvos kötött szerződést és végzett ingyenes, illetve ártámogatott kezeléseket. Az orvosok területi megoszlása nem egyenletes, vannak térségek, ahol nincs a biztosítóval szerződésben álló fogorvos. Ilyen például Gyi­mesfelsőlok, Gyimesközéplok, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyer­gyó­szárhegy vagy Parajd és Szent­egyháza is. Csíkszeredában a fogorvosok 16 százaléka, Szé­kely­udvarhelyen 18 százaléka, Gyer­gyószentmiklóson pedig 29 százaléka végezhet ingyenes és ártámogatott fogászati kezeléseket. A pénztárral szerződésben álló fogorvosok jegyzéke megtalálható a www.cnas.ro/cashr weboldalon.

Bővült keret, több lehetőség
Az év eddigi hónapjaiban 89 ezer és 154 ezer lej között mozgott az egy hónapban fogászati kezelések megtérítésére fordítható összeg a megyei egészségbiztosítási pénztárnál. Novemberre és decemberre viszont ennél lényegesen több, 307,7 ezer lejre és 230,8 ezer lejre tudnak elszámolni kezeléseket.
Dr. Tankó Áron Tibor és dr. Tankó Eszter fogorvosok, akiknek csíkszentsimoni rendelője áll szerződésben az egészségbiztosítóval, nemrég a Facebookon is jelezték, hogy ingyenes kezelésekre várják a következő két hónapban is a gyermekeket. Dr. Tankó Eszter érdeklődésünkre elmondta, régóta szerződésben állnak az egészségbiztosító pénztárral és ingyenesen kezelik a 18 éven aluliakat.

Elhanyagolt fogazat
Nagyon sok a gyermekkorú betege, és nagyon elhanyagolt a gyermekek fogazata – osztotta meg kérésünkre tapasztalatait a fogorvos. Kifejtette, a fogápolás terén nagyon nagy hiányosságok vannak, sok gyermeknek bizonyára fogkeféje sincs otthon. Sokan nem tudják, hogy amint kibújnak az első fogak, azokat már tisztítani kell, és 6 éves korig az ajánlott, hogy a szülő mossa meg a gyermek fogait. Ugyanakkor rossz szokások – például a cukros tea, kakaó ivása, az édességbe mártott cumi – is rontják a gyermekek fogazatát, gyakran már három-négy évesen jelentkezik a fogszuvasodás – ismertette a fogorvos.
Elmondta, Csíkszentimrén és Csíkszentsimonban is szándékoznak fogápolási ismertetőket tartani az iskolásoknak. A gyermekek egyébként jól viselik a fogászati kezeléseket, ha félnek, akkor legtöbbször a szülők ültetik el bennük ezt, hisz ha úgy indulnak el otthonról, hogy „ne félj”, akkor bizonyára megfordul a gyermek fejében az, hogy talán valami félnivaló történik majd a fogorvosnál – mutatott rá dr. Tankó Eszter.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek