Év végére száz vándorbölcső

Felajánlások a világ minden tájáról

498

Idén márciusban három bölcsővel indították útjára Székelyföldön a Magyarországon már évek óta nagy sikernek örvendő Vándorbölcső programot. A szerény kezdet ellenére a kezdeményezés mára már egyre több emberhez jut el, jelenleg 40 vándorbölcsőben ringatják az újszülötteket, és év végéig a számuk várhatóan eléri a százat.

A Tusnádról induló vádorbölcső megáldása. A gyermekvállalást ösztönzik Fotó: kovács Hont Imre

Tegnap adták át a legújabb bölcsőt Tusnádon a vasárnapi szentmisét követően. Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, a Gyarapodó Magyarság mozgalom szellemében „hozta haza”, Székelyföldre a Vándorbölcső programot, Veres Ferenc sepsiszentgyörgyi asztalos segítségével, aki vállalta, hogy elkészíti a bölcsőket, amennyiben jelentkeznek adományozók.
A Vándorbölcső program célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság számának csökkenő tendenciáját megállítsák, illetve a demográfiai mutató felfelé íveléséhez hozzájáruljanak. Amint a néprajzkutató elmondta, Magyarországon jelenleg 1,5-szörös a népszaporulat, de nyolc évvel ezelőtt még csak 1,3-szoros volt. Ezek az adatok annak a valamivel több mint 800 lelkes Tusnádnak a templomában hangzottak el, ahol – Csont Ede plébános közlése szerint – idén már 10 temetés volt, de egyetlen keresztelő sem. A vándorbölcsőt a helyi, első gyermeküket váró Nagy házaspár vette át, és a helyszínen máris érdeklődött a program iránt egy másik jövendőbeli édesapa is.
A néprajzkutató hozzátette, hogy – falujához, Csinódhoz hasonlóan – nem minden székelyföldi településen negatív a szaporulat: Farkaslakán és Korondon például kifejezetten sok gyermek született az utóbbi években. A legtöbb bölcsőben pedig – szám szerint ötben – jelenleg Oroszhegyen ringatják a csecsemőket.
A Vándorbölcső program egyébként nagy népszerűségnek örvend, hiszen nemcsak Székelyföldről, hanem Magyarországról, de a világ más tájairól is érkeztek felajánlások. Legutóbb az ausztráliai magyar közösség gyűjtött a székelyföldi újszülöttek számára. Amint Sepsiszéki Nagy Balázstól megtudtuk: az újabb 40 bölcső elkészítésére elegendő összeget már át is utalták neki, és arról értesült az ausztráliaiaktól, hogy kapcsolatba léptek a kanadai magyar közösség képviselőivel is, így várhatóan onnan is érkeznek felajánlások.
– A bölcsőben való ringatás nagyon fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. A magzatok az anyaméhben kilenc hónapon át ringatóztak, így a külvilágon is attól nyugszanak meg a legkönnyebben, ha ringatják őket. Kutatások kimutatták, hogy azok a gyermekek, akiket születésük után bölcsőben ringattak, kiegyensúlyozottabb gyermekek és magabiztosabb felnőttek lesznek – mutatott rá a bölcsők jótékony hatására a néprajzkutató.
A Vándorbölcső programban továbbra is várják a gyermeket vállaló családok jelentkezését. A bölcsőkre felkerül majd az adományozó neve, ahogy az azokban ringatott csecsemőké is. A bölcsőt a gyermek hat hónapos koráig használják a programban részt vevő családok, az ennél idősebb gyermekek ugyanis már nem férnének el benne. Minden bölcső átadása szentmise vagy istentisztelet keretében történik.
A programot újabban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is támogatja, ezért várhatóan még több bölcső indul vándorútra. A székelyföldi program számára hamarosan Facebook-oldal is létrejön, ahol fel lehet majd venni a kapcsolatot azokkal a helyi képviselőkkel, akik az egyes kisrégiókban vagy településen irányítják a programot, és lehet jelentkezni bölcsőadományozóként, illetve bölcsőfogadó családként is. Sepsiszéki Nagy Balázs elmondta: úgy tűnik, év végére már mintegy száz vándorbölcső lesz „forgalomban”.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.