Év végére megépül a két csíkszeredai egyházi létesítmény

270

A Márton Áron Kulturális Központhoz hasonlóan az újévkor bejelentett bölcsőde–napközit is befedik, Csíkszereda két elhanyagolt területén így vadonatúj épületek állnak év végére. Mindkét létesítmény építtetője a Szent Kereszt plébánia, és a Magyar Kormánytól kapott 350, illetve 360 millió forintos támogatás egyelőre arra elég, hogy befedjék az épületeket. Az ezeket követő lépés egy idősek otthona építése.

A kulturális központ látványterve. Állandó kiállítás, konferenciák és szolgálati lakások helye

Darvas-Kozma József esperes-plébános az újévi misén jelentette be, hogy pályázat útján 360 millió forintot nyertek 100 kisgyermek befogadására alkalmas bölcsőde és napközi építésére. Ennek tervezése folyamatban van, míg a Márton Áron Kulturális Központ esetében már a kivitelezési szerződést is megkötötték.

Tavasszal nekifognak az építkezésnek
A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium és a Postabank között, a Piac és a Mihai Eminescu utca sarkán levő területre – mint arról már többször beszámoltunk – többrendeltetésű központ épül. Az engedélyeztetési folyamatot még 2016-ban elkezdték, így megúszták az általános városrendezési terv belügyi „bojkottálása” miatti tiltást. Most már csak a végső építkezési engedély kibocsátára várnak, hiszen a szerző

ést is megkötötték a kivitelező Impex Aurora Kft.-vel – tudtuk meg Darvas-Kozma József esperes-plébánostól.
– Tavasszal mindenképpen hozzá kell fognunk, mert 2018. december 30-ra pirosban állnia kell az épületnek. Ellenkező esetben a pályázati összeget vissza kell küldenünk – közölte a Szent Kereszt plébánia vezetője.
A Márton Áron nevét viselő, elsősorban kulturális eseményeket befogadó négyemeletes épület földszintjén irodahelyiségek lesznek, az első emeleten állandó Márton Áron-kiállítás és konferenciaterem kap helyet, és ez a szint összeköttetésben lesz a gimnázium bentlakásával. A felső három emeleten egyházi személyek és gimnáziumi tanárok számára alakítanak ki szolgálati lakásokat. Mint Bogos Ernő építésztől megtudtuk: szám szerint négy garzonlakás, hat kétszobás, valamint négy háromszobás lakás kap helyet.

Bölcsőde–napközi: bekavarhat a tiltás
Kissé ködösebb a helyzet a frissen bejelentett intézmény körül: a már említett tiltást csak akkor tudják „kivédekezni”, ha részletes rendezési tervet (PUD) készíttetnek, saját forrásból. A Szív utcában, a mobil műjégpálya szomszédságába elképzelt épület tervezése folyamatban van – a terveket Bogos Ernő és Máthé Zoltán készítik, a kivitelező ez esetben is az Impex Aurora lesz –, részleteket azonban egyelőre nem árultak el. Az viszont nyilvános, hogy száz 2–6 éves gyermek befogadására alkalmas.
– A plébániánkon évente 150–160 gyermeket keresztelünk. Az állam a gyermeknevelés első két évét támogatja, óvodába viszont csak hároméves kortól írathatják a gyermekeket. A 2. és 3. év közötti űr nagyon sok fiatal szülőnek okoz gondot, és bölcsődéből nagy hiány van a városban. A 360 millió forint ez esetben is a tervezésre és a megépítésre elég, addig, amíg pirosban áll az épület. A határidő itt is december 30., az engedélyeztetéstől azonban sok minden függ – közölte Darvas-Kozma József.

A „dendrológiai park” egyelőre kutyasétáltató. Tavasztól építőtelep Fotó: László F: Csaba

Idősek otthona épülhet a szomszédban
A plébánia – dendrológiai parkként is emlegetett – Szív utcai területe 1,4 hektár. Ezen található a mobil műjégpálya, délnyugati sarkába épül a bölcsőde–napközi. A délkeleti oldalára idősek otthonát képzeltek el. Mindkét épület bővelkedne zöldövezetben – lesz egyebek mellett gyümölcsös is –, de ezeket csak az intézmény lakói használnák
– Két okból tartjuk jónak a helyszínválasztást. Egyrészt nem jó az időseknek sem, ha kiköltöztetik őket a városközpontból, másrészt pedig valóságos lelki terápia számukra, ha a szomszédban a kisgyermekeket látják – közölte az esperes-plébános, megjegyezve, hogy ez még nem az idei esztendő feladata, csak egy következő beruházás.

Kovács Hont Imre

[box type=”shadow” ]Kavitációs fűtéssel kísérleteznek

Darvas-Kozma József elmondta: kavitációs energiával működő, magyar fejlesztésű fűtésrendszert szerelnek a Millenniumi-templomba és a plébánia épületébe. A Jászberényben már kipróbált és bevált fűtésrendszertől azt várják, hogy a kiadás felére, akár harmadára csökkenhet. Amennyiben beválik, ajánlani fogják a városvezetés figyelmébe is. [/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek