Európai parlament – Akasztós téma

62

Ha Romániában egy jelkép használatáért halálos fenyegetés jár a kormány vezetőjének szájából, akkor láthatjuk, hogy mennyire lehet komolyan venni azokat az állításokat, amelyek szerint az ország példaértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét – így számolt be Sógor Csaba Mihai Tudose szociáldemokrata kormányfő múlt heti kijelentéséről az Európai Parlament plenáris ülésén hétfő este.
Az RMDSZ-es politikus elmondta: nem hiszi, hogy előfordult olyan az Európai Unió történetében, hogy egy tagállam miniszterelnöke akasztással fenyegette volna meg a saját állampolgárainak egy csoportját.
– Mint mindannyian értesültek róla, éppen ez történt a múlt héten Romániában, ahol Mihai Tudose szociáldemokrata kormányfő az országban élő magyar kisebbség egyik jelképének, a székely zászlónak a kitűzőit a következő szavakkal fenyegette meg: „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – idézte az RMDSZ-es politikus.
Úgy fogalmazott, hogy a gyűlöletbeszéd meghatározásán lehet vitatkozni, de ha egy ország miniszterelnöke ilyen szavakat enged meg magának, ezt pedig egyetlen román parlamenti párt vezetője sem tartja elfogadhatatlannak – nem szólal meg a román államfő és egyetlen állami hatóság vezetője sem – akkor az bizony alkalmas a megfélemlítésre és a kisebbséggel szembeni indulatok kifejezésének társadalmi elfogadására.
Az európai értékeket nem elég szajkózni, minden politikusnak az eszében és lelkében kell hordoznia ezeket, fogalmazott Winkler Gyula hétfő este Strasbourgban, ahol Mihai Tudose magyar közösséget fenyegető kijelentéseiről tájékoztatta az európai parlamenti képviselőket. A plénum előtt az RMDSZ EP-képviselője úgy fogalmazott, ennyire súlyos, bántó és fenyegető kijelentése nem maradhat következmények nélkül, ugyanakkor üdvözölte Tudose miniszterelnök aznap este bejelentett lemondását.
Winkler Gyula felszólalásában emlékeztetett, az Európai Unió értékekre épül, az emberi méltóság és az alapvető állampolgári jogok, valamint a nemzeti identitások tiszteletére.
– A székely zászló közösségem regionális szimbóluma, használatának tiltása a 21. században nevetséges és abszurd, szembemegy alapvető jogainkkal. Sokkolt a miniszterelnök kijelentése, annál is inkább, mert néhány órával korábban, más kontextusban a halálos büntetésről is meghökkentő módon nyilatkozott. Ilyen kijelentések után Európában nem méltó hivatalához egy miniszterelnök. Ennyire súlyos, bántó és fenyegető kijelentése nem maradhat következmények nélkül. Üdvözlöm a ma este bejelentett lemondását – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője felszólalásában.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.