Európai képzőművészek találkozóhelye

Művészeti táborok sokasága Gyergyószárhegyen

112

Eseménydús nyár alkotótáborokkal, szakmai találkozókkal és kiállításokkal – a Gyer­gyó­szár­hegyi Kulturális és Művészeti Központ évről évre egyre több meghívásnak, felkérésnek tesz eleget a képzőművészeti élet színterein. Emellett gyerekeknek szóló táboraikkal is megszólítják a művészetek iránt érdeklődő fiatal generációt és alkotói munkára várják több ország képzőművészeit.

A fotózás művészetének tanösvényein. Tematikus gyermektábor Fotó: Facebook

A harmadik gyermektábor kezdődött el a múlt héten, ezzel párhuzamosan pedig több hivatásos képzőművész is Gyergyószárhegyre érkezett, hogy részt vegyen a művésztelep idei munkájában.
Kolcsár Béla, az intézmény igazgatója elmondta: ahogy elkezdődött a nyári vakáció, a táborozás is kezdetét vette, sorban érkeztek a diákok Szárhegyre. Júniusban képzőművészeti líceumok diákjai jöttek nyári szakmai gyakorlatra, majd elemi iskolásoknak szóló kézműves- és képzőművészeti tábor volt, ahol a gyermekek különböző technikákkal ismerkedtek és az alkotás örömét tapasztalhatták meg.
Azok a gyerekek, akik a fotózás és videózás szakmai rejtelmeibe szerettek volna betekinteni, jelentkezhettek a július elsején kezdődő táborba, hogy a falu inspiráló környezetében, szakember felügyelete mellett tanulhassák a multimédiás eszközök használatát.

– A hivatásos képzőművészeknek három alkotótábora lesz idén, ezek egy egésszé állnak össze. Szárhegy megtartotta azt a vonalat, ami a tradicionális technikával dolgozó képzőművészek körét jelenti, és ezzel párhuzamosan elindítottunk egy újabb vonalat, ami a konceptuális művészetet hivatott idehozni – mondta el érdeklődésünkre Ferencz Zoltán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője.
Ígéretes jövőt mutat a szárhegyi képzőművészeti élet szempontjából a MAMŰ Kulturális Egyesület megkeresése, amely Szárhegyet választotta most induló művésztelepe helyszínéül. A budapesti székhelyű egyesület társszervezésében július közepétől ismét képzőművészek érkeznek és alkotnak itt. A nyári időszak befejezéseként az augusztusi művésztábor zárja a sort.
A művésztelepeken készült alkotások „vándorútra” kelnek és a kitartó munka eredményeképpen egyre több helyre eljutnak: több múzeum és művészeti központ érdeklődik irántuk. Idén nyáron Ráckevén, Törökbálinton és Dunaharasztiban láthattak az érdeklődők a szárhegyi művésztelepeken készült alkotásokat, jövőre többek között a gödöllői Grassalkovich-kastélyban az éves nagy kiállításon szerepelnek majd, és az együttműködést hosszú távra tervezik.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek