Európai hangulatú várost teremtene – Függetlenként indulna Székelyudvarhely polgármesteri tisztségéért Lukács László

57

Még nincs plakát és nincs szlogen, de a szándék komoly: Lukács László székelyudvarhelyi üzletember négy éve független tanácsos­jelöltként próbált szerencsét, akkor nem sikerült – most feljebb tette a lécet: szándékát, hogy júniusban polgármesteri mandátumot szerezne, nemrég a Facebookon jelentette be. Kikérdeztük.

lukacs laszlo_SZ

– Miért döntött úgy, hogy indul a városvezetői székért?

– Nagyon fontos, hogy ez egyelőre csak szándék. Jelölt akkor leszek, ha leteszem a megfelelő számú támogató aláírást tartalmazó ívet és a helyi választási bizottsághoz a szükséges iratcsomót.

– Nem sorolt be egyetlen párthoz sem. Miért?

– Mindig is független voltam. Nem vagyok tagja semmilyen pártnak, vállalkozóként is függetlenül dolgozom. Úgy gondolom, hogyha „pártatlan” vagyok, jobban tudok kommunikálni mindenkivel: nem vagyok senkinek a „kedveskéje” és a „nem kedveskéje” sem. Így, képletesen szólva, a kör közepén állok, és mindenkihez megvan az egyforma sugár.

– Van már konkrét program, elképzelés? Szlogen? Mit tud ígérni többet, jobbat a potenciális vetélytársainál, amivel sikeresebb lehet, mint ők?

– Nem szeretném ezt most bőven részletezni, sem nagy programokkal így előállni, de természetesen vannak konkrét elképzeléseim. Az alap az, amit négy évvel ezelőtt már megfogalmaztam, akkor, amikor független önkormányzati képviselőnek jelentkeztem. Ezt bővítettem ki, mert gyakorlatilag azokat a problémákat kell megoldani, amelyek most Udvarhelyen aktuálisak. Az biztos, hogy semmilyen szinten nem akarok a kampányban azzal foglalkozni, hogy ki mit és miért nem csinált. Ez engem nem érdekel. Ahogy az sem, hogy ki mit és hogyan akar megcsinálni. Az én programom azokról a problémákról fog szólni, amelyeket négy éve megbeszéltünk közösen azokkal az emberekkel, vállalkozókkal, csoportokkal, akik ezt ugyanúgy látják, mint én, és amelyek azóta is gondok, és meg szeretnék oldani őket. Függetlenül mások pozitív, negatív elképzeléseitől. Az én kampányom erről fog szólni, semmi és senki másról. Szlogenem még nincs.

– De melyek azok a problémák, amelyeket aktuálisnak és megoldandónak lát?

– A legfontosabb az általános városrendezési terv, amelyet meg kell oldani, hogy a jövőben az építkezések, a város fejlődése meg tudjon indulni. De meg kell oldani a közbiztonság kérdését, a tömegközlekedését, a város „iskola-rangját” vissza kell szerezni… Európai hangulatú várost kell teremteni, ahol a polgárokban megvan a tenni akarás. Ez most is sokakban megvan, csak motorizálni kell.

– Legutóbb1996-ban, Szász Jenőnek sikerült az, hogy párttámogatás nélkül elnyerje a választók többségének bizalmát, azóta senkinek. Ön szerint van reális esély arra, hogy húsz év után újra független jelölt legyen a befutó?

– Az a kérdés, hogy az emberekben van-e igény egy független, menedzser típusú – de használhatom a divatos technokrata szót is – vezetőre? Egy olyanra, aki pont a „pártatlansága” révén minden egyes résztvevővel, minden egyes párttal megtalálná a közös hangot? Úgy látom, hogy van igény, mindenki jót akar, s ezt az akaratot kell összehangolni. Azt gondolom, hogy ennek tükrében az esélyeim megvannak. Ha hárman indulunk, akkor egyharmad, ha négyen, akkor 25 százalék az esélyem, ha többen, akkor kevesebb. Amíg a választók le nem tették a voksukat, addig konkrét matematikai esélye van mindenkinek. Az aláírásgyűjtés folyamatban van, dolgozunk rajta, hogy minden rendben legyen, mert szeretem, ha mindent a maga idejében végzünk el. Azt nem, ha a szekér megkerüli a lovakat.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.