Európai autópiaci számadatok

45

A Volkswagen-botrány bekövetkezése után rögtön egyes piaci elemzők az európai autópiac zsugorodását jósolták, s azon belül a Volkswagen eladásszámának erőteljes csökkenését. Hazai viszonylatban is megfogalmazódtak ilyen jellegű „jóslatok”. Az Európai Autógyártók Egyesületének (ACEA) múlt héten kiadott statisztikája rácáfolt az ilyen jellegű feltételezésekre, és ez vonatkozik a hazai eladásokra is.

A szeptemberi eladásszámot nemigen befolyásolták a történtek, s talán nem is befolyásolhatták, hiszen egyik napról a másikra az autópiacon nemigen szokott bekövetkezni gyökeres változás. Hogy a jövő mit tartogat, az viszont a későbbiek során megválik. Maradjunk egyelőre a kilenchavi adatoknál. Az Európai Unió viszonylatában az esztendő első kilenc hónapja során 8,8 százalékkal több új személygépkocsit értékesítettek, mint a megelőző esztendő azonos időszakában. Ezen belül szeptemberben 9,8 százalékkal többet, mint 2014 szeptemberében. Következésképpen a múlt hónap az európai autópiac szempontjából igen kedvezőnek bizonyult. Egyébként az Unió majd mindegyik tagállamában az elmúlt négy-öt hónap során a tendencia hovatovább kedvezőbbé vált, még azokban az országokban is, ahol az év eleji kezdet nem bizonyult ígéretesnek. A személygépkocsi-értékesítés tekintetében jelentős piaci szereplőnek számító Olaszországban például kilenc hónap viszonylatában 15 százalékkal nőtt az eladásszám, Portugáliában 28,7 százalékkal, Csehországban 20,9 százalékkal, Magyarországon pedig 12 százalékkal. A legnagyobb piaci szereplők Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország esetében is kedvezően alakult az eladásszám, mindegyik esetében a bővülés meghaladva az 5,5 százalékot.
Érdemes egy pillantást vetni a márkaeladásokra. Kezdenénk a Volkswagennel. Nos, ebből a márkából az esztendő első kilenc hónapja során 7,5 százalékkal több új személygépkocsit sikerült értékesíteni uniós szinten. De a csoport többi márkája is jól teljesített. A Skoda és a Seat esetében a piacbővülés egyaránt 6,3 százalékos volt, az Audi esetében pedig 5,8 százalékos. Mindezen márkák tekintetében nem érződött a szeptemberi állítólagos „megrázkódtatás”, ugyanis mindegyikük esetében igen kedvezően alakult az eladásszám. Jól teljesített a Peugeot is, amely esetében az eladásszám 7,2 százalékkal növekedett, de még jobban a Renault, amely 9,2 százalékos piacbővüléssel büszkélkedhet, akárcsak a Fiat, amely esetében 10,8 százalékos gyarapodás következett be. A luxusmárkák, a drága személygépkocsik esetében is látványos növekedés mutatkozott. Így például a BMW esetében 9 százalékos, a Mercedes esetében 11,9 százalékos, a Land Rover esetében 15,8 százalékos, a Jeep esetében 170,5 százalékos (ez esetben a kiugró teljesítmény talán annak tulajdonítható, hogy megújult a Jeep-kínálat, ugyanakkor utalnunk kell arra is, hogy ennek a márkának uniós szinten a piaci részesedése nem számít jelentősnek). Amúgy majd mindegyik márka vonatkozásában kedvezőnek bizonyult az eladásszám, kivétel alig egy-kettő van, s ezek között említhetjük a Lanciát, az Alfa Romeót és a Hondát.

Mennyi az annyi?
Az ACEA, valamint a gépkocsi-bejegyeztetési igazgatóság adatai szerint a romániai eladásszám az esztendő első kilenc hónapja során 10,2 százalékkal bővült 2014 azonos időszakához viszonyítva. A növekedési arányszám tekintetében országunk az uniós tagállamok közt a középmezőnyben helyezkedett el. Szám szerint 56 839 új személygépkocsi értékesítésére került sor. Szeptemberben viszont az ütem tekintetében mérséklődés következett be, ugyanis a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva a bővülés csak 3,4 százalékos volt. A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai viszont mást mutatnak, szerintük a szeptemberi eladásszám közel 8200 volt, ilyenképpen pedig a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva a bővülés 12 százalékos volt, kilenc hónap viszonylatában pedig 13 százalékos. Hogy kinek van igaza, azt nehéz lenne eldönteni, annál is inkább nehéz, mert már évek óta jelentős eltérés mutatkozik az APIA által közölt adatok és az ACEA, valamint a romániai illetékes hatóság adatai között. Egyébként az APIA szerint éves viszonylatban nem kizárt, hogy sikerül több mint 90 000 új személygépkocsit értékesíteni, azaz mintegy 8000-rel többet, mint 2014-ben. Óvatosabb becslések szerint jó, ha sikerül meghaladni a 70 000-es eladásszámot. Hazai viszonylatban kétségtelen, hogy továbbra is megvolt a szerepe a roncsprogramnak az eladásszám kedvező alakulásában, továbbá annak is, hogy a jogi személyiségű entitások „vásárlói kedve” továbbra sem lanyhult. Ez utóbbinak bizonysága az is, hogy az év elejétől eladott új személygépkocsiknak mintegy 80 százalékát jogi személyiségű entitások vásárolták meg. A roncsprogramnak továbbá megvolt a maga, talán döntő szerepe abban is, hogy a legnagyobb piaci részesedést a Dacia vallhatta az idén is magáénak, az arányaiban növekedve 2014-hez képest. Szeptemberben egy maga nemében uniós viszonylatban is érdekes jelenség következett be a romániai autópiacon: a Skoda- és a Volkswagen-eladásszám egyaránt közel 20 százalékkal esett vissza a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva. Úgy tudni, hogy ez egyedülálló uniós viszonylatban is. Ugyanakkor a Volkswagen-csoport prémium márkája, az Audi esetében szeptember folyamán 5 százalékkal több járművet sikerült értékesíteni, mint 2014 szeptemberében.
A hazai autópiac sajátossága továbbra is a használt autók eladásszámának a hova további növekedése. Kilenc hónap viszonylatában ez a piac 13 százalékkal bővült, ami azt jelenti, hogy közel 180 000 „másodkezes” személygépkocsit írattak be a forgalomba, jobbára importból származókat. Szeptemberben a tendencia felerősödött, ugyanis ebben a hónapban 16 százalékkal több ilyen személygépkocsit írattak be a forgalomba, mint 2014 azonos hónapjában.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek