2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Európában hat hónap alatt 900 millió euró a kár

A sokévi átlagnál kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák világszerte az első fél évben egy a napokban ismertetett felmérés szerint. Az egész világot nézve az Idai nevű ciklon volt a legpusztítóbb, míg Európában a heves viharok voltak a legveszélyesebbek, a természeti csapások pedig az egész kontinenst tekintve 900 millió eurós kárt okoztak.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Münchener Rückver-
sicherungs-Gesellschaft (Munich Re) az idei első hat hónapban 370 természeti katasztrófát jegyzett fel. Becslése szerint ezek 42 milliárd dollár nemzetgazdasági kárt okoztak, ami jóval elmarad az utóbbi 30 év 69 milliárd dolláros átlagától. A 42 milliárd dollárból 15 milliárd dollárnyi kárra volt biztosítás. A természeti katasztrófákban fél év alatt 4200 ember halt meg. A leginkább pusztító csapás – több mint ezer ember életét követelve – az Idai nevű ciklon volt, amely Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban dühöngött. Gazdasági-pénzügyi értelemben a legnagyobb rombolást az Egyesült Államok középnyugati régióját májusban végigsöprő tornádósorozat végezte, amely 3,3 milliárd dollárnyi – benne 2,5 milliárd dollárnyi biztosított – kárt okozott. Az öt legdrágább katasztrófa közül három sújtott fejlődő vagy feltörekvő országokat. Az iráni árvizek 2,5 milliárd dollárral kárral jártak, a Fani nevű ciklon miatt Indiában és Bangladesben keletkezett vihar- és árvízkárok 2,2 milliárd dollárt tesznek ki, az Idai Mozambikban és a szomszédos országokban 2 milliárd dollár kárt okozott.
Európában a sorozatos hőséghullámoknak véget vető heves, sokszor jégesőt hozó viharok voltak a legveszélyesebbek. A kontinens egészét tekintve mintegy 900 millió euró kárt okoztak a természeti csapások. A jégeső okoztak károk magas aránya révén a káresemények több mint háromnegyedére volt biztosítás.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb