Európa-szerte sikert arató tudományos tárlat a Sapientián

150

Különleges kiállítással pezsdítik fel az év első felét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen: olyan tárlatot hoztak el Csíkszeredába, amely sikerrel járta meg Európa számos országát. A Londoni Tudomány Múzeuma által létrehozott Laboron kívül: csináld magad tudomány elnevezésű vándorkiállítás Romániában csak itt tekinthető meg.

Mara Gyöngyvér a rendhagyó kiállítás tudnivalóit ismerteti. Közel egymillióan már meglátogatták a tárlatot Fotók: Kovács Hont Imre

A csíkszeredai Sapientia 29 európai intézménnyel – többek között más egyetemekkel, múzeumokkal és tudományos munkát végző központokkal közösen – vesz részt a Horizon 2020 elnevezésű keretprogramban. Ennek részeként indították el a Sparks (Szikrák) című projektet azzal a céllal, hogy a tudományokat közelebb hozzák az emberekhez oly módon, hogy maguk is bátorságot kapjanak a tudományos munkához – tájékoztatta a sajtót a jövő hétfőn megnyíló kiállítás témájáról Mara Gyöngyvér docens, az egyetem rektorhelyettese.
– A projekttel arra hívják fel a figyelmet, hogy az innováció nemcsak tudományos műhelyekből, laboratóriumokból indulhat, hanem bárki hozzájárulhat a tudományhoz. A projekt fő témája az innováció az orvostudományban, az egészségünk érdekében – ismertette Mara Gyöngyvér.
Közel egymillió látogatója volt a kiállításnak, amelyből négy teljesen egyforma közlekedik egy időben az európai országokban. A Csíkszeredába eljutó tárlatot délkelet-európai országokban – Szlovénia, Horvátország, Ciprus, Málta, Görögország, Bulgária – mutatták be, és ez lesz az utolsó alkalom, hogy megtekinthetik az érdeklődők, ugyanis máshol már nem állítják ki. A csíkszeredai megnyitóval egy időben a másik három tárlatanyag is látogathatóvá válik Finnországban, Írországban és Olaszországban.

Három témakör, hét történet
A kiállítás anyaga három különböző, a tudományosságot szokatlan módon megközelítő téma köré csoportosul: öngyógyító betegek, a civil tudomány és a csináld magad biológia. A tárlaton mindegyik témakörhöz különböző személyes történetek – összesen hét – kapcsolódnak.
Az öngyógyító betegek témakörben az érdeklődő megismerkedhet többek között a Parkinson-kórban szenvedő Sara Riggare-ral, aki ahhoz, hogy jó erőben maradjon, betegségének szakértőjévé vált. A saját maga által fejlesztett hordozható eszközök segítségével rögzíti a pulzusát, alvásfázisait, figyeli a teste jelzéseit, amelyek alapján személyre szabja kezelését, így tudja, hogy melyik napszakban érdemes bevennie a gyógyszereit, hogy azok hatásukat legjobban kifejtsék.
A civil tudomány témakörében például egy szúnyogszakértő, Doreen Walther munkáját mutatják be a kiállításon, aki németországi szúnyogvadászokkal dolgozik együtt azon, hogy a különböző fajok helyének vizsgálatával nyomon kövessék a veszélyes, fertőző betegségeket hordozó szúnyogokat. A szúnyogvadászok évente több ezer rovart küldenek neki postán, hogy azokat beazonosítsa.
A csináld magad biológusok közül a tárlat látogatói megismerhetik a hollandiai Pieter van Boheement is, aki magának épített laboratóriumot, ahol gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül hozza közelebb a tudományt a hétköznapi emberhez. Van Boheemen egyik legfontosabb kutatása az újfajfajta antibiotikumok felfedezése, ugyanis a baktériumok egyre rezisztensebbé válnak az eddig ismert antibiotikumokra.

Nemcsak tudomány, hanem művészet is
A kiállításon nemcsak tudományos kutatási eredményeket, hanem művészeti alkotásokat is megtekinthetnek az érdeklődők. Természetesen azok témája valamilyen módon kapcsolódik a tudományokhoz, például a jövő tudományát vetíti előre. Erre példa az a nanorobot, amely a szervezetbe jutva manipulálja az idegrendszert, hogy elfojtsa a tudatos és a tudatalatti vágyakat.
A kiállítás még érdekesebb lehet, ha részt veszünk a Sapientia által szervezett úgynevezett tudományos expresszókon. Orvostudománnyal és az egészségünk megőrzésével kapcsolatos előadásokat tartanak majd egészséges táplálkozás, ember és mikroba, vírusfehérjék, génmódosítás vagy hálózatkutatás az orvostudományban témakörben.
A hétfőn 17 órakor megnyíló kiállítást hétköznapokon 10 és 18 óra között, szombatonként 10 és 13 óra között ingyenesen látogathatják március 23-ig. Előzetes bejelentkezés alapján 10 főnél nagyobb csoportoknak tárlatvezetést is biztosítanak, ez esetben a 0722–543022-es telefonszámon vagy a csikiadel@sapientia.ro e-mail-címen jelezhetik az igényüket.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek