Európa-szerte erősítik az ökogazdálkodást

210

A következő öt évben sem sajnálják a támogatást az ökológiai termelést folytató gazdálkodóiktól a nyugat-európai tagállamok. A francia biotermelők például a közvetlen támogatáson kívül évi 3500 eurós adójóváírásra is számíthatnak.

Friss zöldségek a csíkszeredai havi vásárban. Értékelik a vegyszermentest Fotó: Domján Levente

Úgy tűnik, Európa komolyan veszi célkitűzéseit az ökológiai területek növelése terén. A francia kormány például az elkövetkező öt évben 1,1 milliárd eurót szán az ökogazdálkodás támogatására – számol be cikkében az agrárszektor.hu mezőgazdasági hírportál. Állami forrásból növelnék a biogazdálkodók számát Dániában is. A kormányzat 150 millió eurónyi dán koronát áldoz arra, hogy minél több gazda átálljon az organikus élelmiszer-termelésre. A rendelkezésre álló összegből idén és 2019-ben segítik a mezőgazdasági termelőket gazdálkodás átalakításában. Németországban – a termény fajtájától függően – 15-90 százalékos importaránnyal képesek kiszolgálni a belföldi vásárlókat. A legönellátóbbak biogabonából, a legkevésbé bioszójából, paprikából, paradicsomból és almából. Franciaországban az elfogyasztott biotermékek átlag 30 százalékát importból szerzik be, de ezen változtatni kívánnak. A jelenlegi 6,5 százalékról 2022-ig 15 százalékra szeretnék növelni a biológiai termelésbe vont területek arányát. A „Bio ambíció” nevű terv egyrészt a kínálatot kívánja felzárkóztatni az igényekhez, másrészt a biotermékeket 20 százalékos arányban akarja szerepeltetni a közétkeztetésben. Az „Agence bio” (ökológiai gazdálkodás fejlesztésére és népszerűsítésére szolgáló ügynökség) adatai alapján 2017-ben 8 milliárd euró volt a biotermékek piaci forgalma, beleértve a vendéglátást is, ami 850 millió eurós növekedést jelent 2016-hoz képest. Emellett a háztartások biotermék-fogyasztását 7,8 milliárd euróra becsülik, ami 4 százalékos piaci arányt jelent.
Dániában az ökológiai termékek iránt már most is nagy a kereslet. Egy svájci intézet 178 országra kiterjedő kutatása szerint a világon Dániában a legmagasabb az ökológiai termékek aránya, a biotermékek a dániai élelmiszerpiac 8,4 százalékát teszik ki. A dán kormány ezt még mindig kevesli, ennek oka, hogy fontos exportcikkek a biotermékek. Esben Lunde Larsen élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter szerint potenciális piacuk lehet Kína, ahol az erősödő és növekvő középosztály révén egyre nagyobb az igény az ilyen típusú élelmiszerekre. A külpiaci értékesítési lehetőségek bővülésével „égetően szükségessé vált”, hogy nagy területeket vonjanak be a biogazdálkodásba Dániában.
A franciáknál a Macron-kormány a már meglévő „Bio ambíció” terv költségvetését kívánja 62 százalékkal megemelni. Ez az előző időszakban 700 millió euró volt. Az 1,132 milliárdból 900 milliót a biogazdálkodásra való átállásra szánnak, ennek bő kétharmada uniós forrásból származik. A termelők szakszervezete ugyanakkor rámutat arra, hogy az ambiciózus terv végrehajtásához nem elég csak az átállást támogatni, hanem a fenntartásra is áldozni kell. A francia biogazda adójóváírásra is számot tarthat, ha a bevételeinek legalább 40 százaléka biotermelésű áruból származik. Eddig ezért évente 2500 eurós adójóváírás járt, amit most 3500 euróra emel a kormány.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek