2021, január 17, vasárnap.

Európa maradjon az európaiaké

Brüsszel nem tudja megvédeni Európát, ezért nekünk kell valódi megoldásokat találnunk a bevándorlók ellen – hangsúlyozta szombaton Tusnádfürdőn, a bálványosi nyári szabadegyetemen elmondott beszédében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Orbán úgy véli, az újkori bevándorlás miatt a terrorizmus és bűnözés növekedésével, a munkanélküliség és a multikulturalizmus veszélyével is számolni kell.

Orbán Viktor Németh Zsolt és Tőkés László társaságában Tusványoson. Nem kérnek a menekültekből Fotó: Daczó Katalin
Orbán Viktor Németh Zsolt és Tőkés László társaságában Tusványoson. Nem kérnek a menekültekből Fotó: Daczó Katalin

[dropcap]N[/dropcap]em okozott meglepetést az idei témaválasztással a tus­nádfürdői hallgatósá­gá­nak Orbán Viktor. A magyar kormányfő szombati, a bálványosi sza­bad­egyetemen tartott előadását a menekültügyre építette. A téma felvezetését amúgy – első előadóként – már Tőkés László, a Fidesz EP-képviselője megkezdte.
– Orbán Viktor a bevándorlás ügyében azért küzd, hogy Magyarország magyar maradhasson.
A magunk útján szeretnénk járni, akár nagy konfliktusok árán is – szólt a jelenlévőkhöz a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott beszédében Tőkés László. Az egykori reformárus püspök szerint a Kárpát-medencei magyarság bár vesztesként élte meg a 20. század eseményeit, kérdés, hogy a továbbiakban képes-e fordítani a sorsán.
– Gyökeres változásokat várunk a magyar kisebbségi önrendelkezés viszonylatában, ebben pedig továbbra is számítunk Orbán Viktor miniszterelnök támogatására – hangsúlyozta Tőkés.

Jövőtervezés a múlt megértésével kezdődik
A magyar miniszterelnök szerint a megfelelő politikai vezetés módja az, ha a jövő megtervezéséhez minél mélyebben megértjük a múltat, bátran és gyorsan levonjuk annak tanulságait.
– Tisztában kell lennünk az Európai Unió múltjával, mely egykor sikeres volt ugyan, jelenleg azonban az európai baloldal lehetőséget lát a bevándorlásban, mégpedig a nemzeti keretek felszámolását. Céljuk, hogy eltöröljék a nemzetállami szuverenitást és nemzeti identitást, ezért nézik rossz szemmel Magyarország törekvéseit – állította Orbán.

Megmarad-e Európa?
Orbán Viktor szerint az angol-szász országok számára nyilvánvaló, hogy a bevándorlás növekedésének mértékével nő a terrorizmus és a bűnözés veszélye, más európai országok azonban ezt nem akarják tudomásul venni.
– Harminc évvel ezelőtt Európa egy része a multikulturalizmusban látta a jövőt, ma már a nyugati rendőrség statisztikai adatai is bizonyítják, hogy a bevándorlás miatt jelentősen nő a bűnözés, illetve a gazdasági krízis. Nem csak az kérdés tehát, hogy mi magyarok milyen Európában szeretnénk élni, hanem hogy megmarad-e az az Európa, amiben most élünk – fejtegette Orbán.
A miniszterelnök szerint korábban az észak-afrikai országok felfogták az Afrika belsejéből Európa irányába vándorló néptömegeket, azok szétesésével azonban ez a védelmi vonal összeomlott, így Észak-Afrika nem tudja már megvédeni Európát az irdatlan mennyiségű embertömegtől. Afrikában jelenleg 1,1 milliárd ember él, akiknek több mint fele 25 év alatti.

Nemzeti konzultáció: kiolvasott elutasítás
A kormányfő Tusványoson ismertette a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit, amelyet több mint 1,2 millió kérdőív alapján készített a magyar kormány.
– Nyolcmillió kérdőívet küldtünk szét, ebből 1,254 millió jött vissza és került feldolgozás alá.
A megkérdezettek kétharmada saját élete szempontjából fontosnak tartja a terrorizmus kérdését, a lakosság háromnegyede szerint a bevándorlók veszélyeztetik az ország megélhetését, a munkahelyeket. A válaszadók négyötöde úgy gondolja, hogy Brüsszel nem képes uralni a helyzetet a bevándorlással szemben, és egy erősebb politikai fellépésre kéri a magyar kormányt.
A megkérdezettek 80 százaléka szerint a bevándorlóknak saját maguk kell gondoskodniuk az ellátásukról, míg a 95 százalék azt mondja, hogy a bevándorlók helyett a magyar családok és az újszülött gyermekek támogatására van szükség – ismertette a konzultáció eredményeit Orbán.
Tőkés László fájlalta a román vitapartnerek távolmaradását is, akik – szerinte – ellenérdekeltnek mutatkoznak a közös dolgok rendezésében. Hozzátette: sajnálja azok hiányát is, akik magyar voltuk ellenére kizárják magukat a magyar–magyar párbeszédből, sőt a magyar nemzetpolitika ellentáboraként szerveződnek. Tőkés László megköszönte Orbán Viktornak, hogy az elmúlt 25 év alatt állami és nemzetpolitikai rangra emelte a tusnádfürdői tábor színvonalát. Kifejtette: szolidaritást vállalnak a kelet és nyugat ütközőpontján álló Ukrajnával, illetve Románia és Moldova egyesülésével kapcsolatosan sem lát kivetnivalót.
– Az ukrajnai kisebbségek, a magyarok és a románok is megérdemlik országaik feltétel nélküli támogatását. A magyar álláspont a transznisztriai helyzet rendezése, vagy éppen Romániának a schengeni övezetbe való felvéte-
lének ügyében is egészen európai. Hasonló viszonyulást várunk el azonban a szomszédos országoktól is, köztük Romániától. Azt akarjuk, hogy tartsák tiszteletben a közösségi önrendelkezést. Orbán Viktornak a támogatására pedig a továbbiakban is számítunk – zárta Tőkés.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb